nieuws

Zwolse basisschoolleerlingen werken mee aan opera

Camelia Quartet brengt samen met kinderen opera muziek
Camelia Quartet brengt samen met kinderen opera muziek © Het Camelia quartet
Kinderen en opera; een ongewone combinatie. Concert 'Let's go to the Opera' brengt deze twee werelden zondag bij elkaar.
Haast bij toeval ontstond het idee om een opera concert te geven waarbij kinderen een rol spelen. Ab Kasper, bestuurslid van stichting Muziek met een Plus, legt uit. 
"Onze stichting organiseert dit concert in samenwerking met het Zwolse Camelia Quartet. Wij willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met muziek en het ensemble heeft ongeveer hetzelfde doel. Zij kwamen met het idee kinderen te betrekken bij de opera, want vooral deze doelgroep is lastig te bereiken".
De stichting ging op zoek naar een geschikte school en legde contact met basisschool De Duyvencamp in Zwolle. Toevalligerwijs een cultuurschool waar dit project perfect inpaste. 
Eva van Coevorden, lerares op De Duyvencamp, verteld dat niet alleen de school, maar ook de kinderen zelf enthousiast reageerde. "Wij hebben het idee meteen omarmd. Als cultuurschool vinden wij het belangrijk dat wij de kinderen breed ontwikkelen op het gebied van cultuur. Hierbij hoort het kennis laten maken met verschillende muziekstijlen. Opera was voor de kinderen echt iets nieuws, maar ze reageerde er heel goed op".

"Je kunt kinderen geen vol Italiaans laten zingen"

"Het ensemble is al weken samen met de schoolkinderen aan het repeteren. Er word werk van bekende componisten als Strauss, Verdi, Mozart en Chopin gebracht.", zegt Kasper. 
De kinderen zingen niet alleen mee. Van Coevorden: "Ze hebben decorstukken gemaakt en zelfs de kleding verzorgd. Zo komen alle onderdelen die wij ook op school behandelen aan bod: zang, theater en creatief bezig zijn in het algemeen".
Qua zang was er een klein obstakel. "Je kunt kinderen geen vol Italiaans laten zingen", zegt Kasper. "Daarom zijn een aantal van de teksten vertaald naar het Nederland. Daarnaast wordt de link tussen de thema's in de opera en het leven van de kinderen zo duidelijker".

Uit Zwolle

De in Zwolle gevestigde stichting Muziek met een Plus geeft meerdere keren per jaar een muzikaal zondag's concert. Het Camelia Quartet, ook uit Zwolle, bestaat uit vier klassiek geschoolde musici met breed repertoire van onder andere klassieke muziek, filmmuziek, tango en jazz.
Aankomende zondag vindt het concert plaats in het zalencentrum van de Hoofdhof in Berkum, Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.