nieuws

Kerken schieten te hulp bij verslaving

Vrijwilligers Waypoint
Vrijwilligers Waypoint
De gezamenlijke kerken in de vier kernen van Twenterand zetten zich in voor aan drugs verslaafde jongeren. Vrijwilligers zoeken de jongeren op bij het uitgaan, geven voorlichting, komen in actie als buddy en vangen de jongeren op in een pand aan de Amerikalaan in Vroomshoop. Waypoint is sinds januari dit jaar operationeel.
Exacte cijfers over het drugsgebruik ontbreken, want steeds meer gebruik gebeurt achter de voordeur. Waypoint is gestart op initiatief van de pastores van Twenterand. Ze waren gealarmeerd door het toenemend aantal vooral jonge gebruikers. De ouders van deze gebruikers zitten vaak met de handen in het haar omdat ze elders weinig hulp kunnen verwachten. De stap naar de reguliere hulpverlening is vaak te groot.

Moedige ouders

Om ouders van verslaafde kinderen te ondersteunen, startte Waypoint het project Moedige ouders op. Ze krijgen hier tips over hoe ze hun kind het beste kunnen helpen. Een moeder: "het is altijd maar pamperen. Maar je moest juist veel harder worden, weerbaar".
Donderdag werd aan de Amerikalaan in Vroomshoop een eigen ruimte van Waypoint geopend. Op maandagavond kunnen (ex-)verslaafden hier terecht voor ontspanning of een goed gesprek.

Ex-verslaafde buddy

De (ex-)verslaafden kunnen rekenen op begeleiding naar professionele hulp en krijgen een buddy. Eén van de vrijwilligers, Gerjan Koes uit Vroomshoop, was zelf 15 jaar verslaafd. Hij begon op zijn 12e te gebruiken. "Coke, speed en alcohol. Nee, geen GHB, ik wist waar dat van gemaakt was en wat dat doet met je." Inmiddels geeft hij voorlichting over drugs op scholen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.