nieuws

College Hardenberg experimenteert en wijst zes koopzondagen aan

Koopzondag winkelend publiek
Koopzondag winkelend publiek © RTV Oost
Deze zomer mogen in zowel Hardenberg als Dedemsvaart de winkels op drie zondagen open. Dankzij een tijdelijke aanpassing van de winkeltijdenverordening door de gemeenteraad kan het Hardenbergs college koopzondagen aanwijzen om 'hier ervaring mee op te doen'.
De winkels in Hardenberg mogen dit jaar hun deuren openen op zondag 29 juli, 5 augustus en 12 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur. De winkels in Dedemsvaart mogen deze zomer open op 19 augustus, 26 augustus en 2 september tussen 13.00 en 17.00 uur. 

Ook rond feestdagen
In het coalitieakkoord 2018-2022 is afgesproken dat het college van B&W binnen een aantal kaders ervaring op wil doen met het bieden van de mogelijkheid tot openstelling van winkels op zondag.
 
Daarom heeft de raad middels een amendement besloten dat het college in het toeristisch seizoen en rond feestdagen ook koopzondagen kan aanwijzen die voor Hardenberg en Dedemsvaart dezelfde zijn. Dat kunnen wat de gemeenteraad betreft ook opeenvolgende zondagen zijn.

Proefperiode
Dankzij het besluit van de gemeenteraad is het college tot 1 september 2019 bevoegd om voor de supermarkten in Hardenberg en Dedemsvaart om en om eens per twee weken een koopzondag aan te wijzen.
Voor overige winkels in Hardenberg en Dedemsvaart kan het college maximaal vijf koopzondagen per jaar aanwijzen. Na de zomervakantie start een proefperiode van een jaar.

Evaluatie

Wethouder Alwin te Rietstap: "De komende periode gaan we met verschillende belanghebbende partijen in gesprek over de manier waarop we de proefperiode vormgeven. Daarin betrekken we ook ondernemers in andere kernen of ondernemers die niet deelnemen aan de proef.”
Volgens Alwin te Rietstap volgt nog voor de zomervakantie van 2019 een evaluatie: "Ons streven is om voor de zomervakantie van 2019 met een definitief voorstel te komen over hoe we willen omgaan met koopzondagen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.