nieuws

Twentse jongeren roken meer, drinken minder

Twentse jongeren roken meer, drinken minder
Twentse jongeren roken meer, drinken minder
Negen procent van de jongeren in Twente rookt dagelijks. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2007. Daar staat tegenover dat ten opzichte van 2007 minder jongeren alcohol drinken. Dat zegt de GGD Twente.
De GGD doet grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn, leefstijl en schoolbeleving van tweede- en vierdejaars scholieren van het voortgezet onderwijs. In totaal zijn zo'n 9300 leerlingen ondervraagd over alcohol, depressiviteit, overgewicht, roken en seksualiteit.
Volgens de GGD Twente heeft veertien procent van de ondervraagde Twentse leerlingen last van een bepaalde mate van depressieve gevoelens. Dat is met name onder vmbo-leerlingen. Op het vmbo wordt meer gepest en praten de kinderen met depressieve gevoelens minder over problemen met leraren.
Overgewicht komt nog steeds veel voor. Opvallend is dat meisjes zich vaak ten onrechte te zwaar vinden, terwijl jongens op het vmbo vaak ten onrechte menen dat ze juist géén overgewicht hebben. Het percentage jongeren dat niet voldoende beweegt, is toegenomen ten opzichte van 2007.
De Elektronische Monitor en Voorlichting (E-MOVO) werd eerder in 2003 en 2007 gehouden. De resultaten gebruikt de GGD in gesprekken met gemeenten, scholen en professionals. Dankzij de uitkomsten van het onderzoek zijn problemen makkelijker te herkennen en kunnen prioriteiten worden gesteld. Ook de GGD IJsselland werkt met E-MOVO. De resultaten uit die regio worden in mei verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.