Nieuws

Veel steen of vooral water en groen? Centrum Raalte krijgt facelift

De huidige situatie in centrum Raalte
De huidige situatie in centrum Raalte © RTV Oost / Ties van der Heide
Het centrum van Raalte gaat op de schop. Het moet gezelliger worden, meer eenheid uitstralen en bovendien moeten bezoekers er graag voor langere tijd blijven. Donderdag presenteerde de gemeente Raalte samen met IAA Architecten uit Enschede drie schetsen. Het woord is nu eerst aan de inwoners van Raalte.
Raalte heeft keuze uit drie scenario’s voor De Plas en de Grote Markt: veel groen, een kleinschalig plein of een evenementenplein.

Drie varianten

Het groene plein, de eerste variant, moet volgens IAA Architecten vooral een associatie met de regio oproepen: veel groen dat slaat op de Sallandse Heuvelrug, waterpartijen die verbinding met de IJsseldelta oproepen.
Variant 1 - veel groen en water
Variant 1 - veel groen en water © IAA Architecten
Het evenementenplein bevat minder groen en meer steen, maar biedt wel veel ruimte aan evenementen als Raalte on Ice en Stöppelhaene.
Variant 2 - Evenementenplein
Variant 2 - Evenementenplein © IAA Architecten
De laatste variant, het kleinschalige plein, is een combinatie van de twee bovengenoemde varianten: wel wat groen, maar ook ruimte voor kleinere evenementen.
Variant 3 - Kleinschalig plein
Variant 3 - Kleinschalig plein © IAA Architecten
Deze maand mogen alle inwoners van Raalte meepraten over de plannen. Dat kan via de website van de gemeente. Ook staan er in het centrum van Raalte bouwhekken met daarop schetsen en een QR-code. Wie de code met zijn telefoon scant, krijgt een 3D-ontwerp van de drie varianten voorgeschoteld.
Na deze maand gaat er extra aandacht naar centrumbewoners en ondernemers: aan hen wordt expliciet gevraagd om mee te denken.

Eind 2021 schop in de grond

Wethouder Dennis Melenhorst hoopt uiterlijk in maart, met alle geleverde input, aan het definitieve ontwerp van het centrum te beginnen. Hij heeft een kleine 2 miljoen euro beschikbaar om het plein aan te pakken.
Als het aan de gemeente ligt, gaat eind 2021 de schop in de grond. Meepraten over de plannen kan op de website van de gemeente.
De huidige situatie in centrum Raalte
De huidige situatie in centrum Raalte © RTV Oost / Ties van der Heide

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.