nieuws

Weinig steun voor nieuwe maatregelen korhoen

Korhoen
Korhoen
Er is weinig politieke steun voor nog verdere maatregelen voor het korhoen. Dat bleek woensdagochtend tijdens een vergadering op het provinciehuis in Zwolle.
GroenLinks vroeg verantwoordelijk gedeputeerde Hester Maij om opheldering over de zorgelijke situatie rond het korhoen op de Sallandse Heuvelrug. De dieren staan op het punt uit te sterven. Onlangs zijn nog vijf nieuwe dieren uit Zweden uitgezet, maar drie daarvan zijn alweer overleden. Volgens Maij heeft de provincie alles gedaan om het korhoen te beschermen, alleen werken de maatregelen niet. De meeste fracties ondersteunen haar daarin. Ze vinden het maatschappelijk niet langer verantwoord om nog meer geld in de zieltogende populatie te steken.

Korhanen kopen via Marktplaats

Het CDA en de SGP vragen zich af of de natuurorganisaties niet beter hun best hadden moeten doen, aangezien zij de kennis in huis zouden moeten hebben om de populatie in stand te houden. De PVV vindt dat het tijd is om andere dieren te beschermen die meer kans hebben, zoals investeren in schaapskuddes.
VVD'er Henk Veltkamp grapte dat nieuwe korhanen beter via Marktplaats kunnen worden gekocht, aangezien ze daar veel goedkoper worden aangeboden dan de dieren die uit Zweden komen. GroenLinks-woordvoerder Robert Jansen ergerde zich erg aan de opmerkingen en beschuldigt de coalitiepartijen van anti-natuurbeleid.

Bescherming Europese opdracht

Het beschermen van de korhoen is een taak die is opgelegd door Europa. De opdracht is om minimaal een populatie van 40 korhanen in stand te houden. Het korhoen staat op de zogenoemde rode lijst van vogelsoorten, de lijst met beschermde diersoorten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.