nieuws

DNA-onderzoek Oldenzaal begin februari

DNA-onderzoek
DNA-onderzoek
De gemeente Oldenzaal verzamelt begin februari het DNA van 124 mannen. De gemeente wil onderzoeken of er een relatie is tussen hen en de skeletten die rond de Plechelmusbasiliek zijn opgegraven.
Het DNA wordt afgestaan met behulp van wangslijm. De 124 onderzoeksdeelnemers krijgen op 2 februari een buisje en een wattenstaafje, waarmee ze aan de binnenkant van de wang kunnen schrapen. Het staafje kan daarna in het buisje worden gestopt en ingeleverd worden op het stadhuis. Aan het staafje blijft genoeg DNA zitten voor onderzoek. De buisjes worden naar het Leids Universitair Medisch Centrum gestuurd voor onderzoek. Begin 2015 verwacht de gemeente bekend te kunnen maken van welke mensen er voorouders rond de Plechelmusbasiliek begraven zijn.
De 124 deelnemers zijn gekozen uit ruim 130 kandidaten. In maart 2012 is de gemeente Oldenzaal begonnen met een zoektocht naar een DNA-match tussen heden en verleden. Mannen die onder meer met een stamboom konden aantonen dat hun familie voor 1800 al in Oldenzaal woonde, konden zich aanmelden.
Het plein rond de basiliek is ruim duizend jaar in gebruik geweest als begraafplaats. De gevonden skeletten dateren volgens archeologen uit de periode 800 tot 1900 na Christus. Er zouden in totaal zo'n 30.000 lichamen rond de kerk liggen. Het Oldenzaalse onderzoek is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van nationaal belang, omdat het om een unieke, grote en niet eerder verstoorde vindplaats gaat.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.