nieuws

Geen treinen en schepen door bommen in Deventer

Vijf zondagen geen schepen en treinen
Vijf zondagen geen schepen en treinen
Het treinverkeer van en naar Deventer en de IJssel bij die stad zijn in maart en april vijf zondagen gestremd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie, de EOD, ruimt dan bommen uit de Tweede Wereldoorlog.
Het gaat om veertien bommen die tot nu toe zijn gevonden. De afsluiting van het spoor en de IJssel is nodig omdat de bommen uit de Tweede Wereldoorlog vervoerd moeten worden naar een plek waar ze veilig tot ontploffing gebracht kunnen worden. De EOD kan maximaal vier bommen per dag vervoeren. 

Onderzoek met scans en metaaldetectoren

Rijkswaterstaat heeft de bommen gevonden bij werk langs de IJssel. Daar worden geulen gegraven om de rivier bij hoog water meer ruimte te geven. Bij Deventer is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. Om die reden heeft een gespecialiseerd bedrijf het af te graven gebied met behulp van scans en metaaldetectoren onderzocht, waarbij de veertien bommen zijn aangetroffen. 

Zo min mogelijk hinder

Het werk gebeurt op zondagen, zodat het treinverkeer en de binnenvaart zo min mogelijk hinder van het werk ondervinden. Mensen die binnen 250 meter van een vindplaats van een bom wonen, kunnen hun huis het beste verlaten op de dag van de ruiming. Ze horen enkele dagen voor de ruiming welke maatregelen noodzakelijk zijn. Autoverkeer is in het gebied tijdens de werkzaamheden verboden.
Een klein deel van het gebied waar de geulen komen, is nog niet onderzocht. De komende maanden moet blijken of daar nog meer bommen in de grond zitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.