nieuws

Opnieuw Zweedse korhoenders op Sallandse Heuvelrug

Zweedse korhoenders die eerder uitgezet zijn
Zweedse korhoenders die eerder uitgezet zijn
Op de Sallandse Heuvelrug zijn afgelopen week tien Zweedse korhanen uitgezet.
Een delegatie van Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer heeft de dieren vorige week opgehaald in Zweden. Direct na de vangst zijn de korhanen door een dierenarts gecontroleerd en naar Nederland gebracht. Een aantal dieren is gezenderd, zodat ze gevolgd kunnen worden. Eind april vertrekt opnieuw een delegatie naar Zweden, dan worden met name hennen opgehaald. De Zweedse autoriteiten hebben een vergunning verleend om in totaal 25 korhoenders uit Zweden te halen dit jaar.

Populatie onder druk

De vangacties zijn onderdeel van een tweejarig project om de korhoenders in Nederland te behouden. Op dit moment leven er waarschijnlijk 4 hanen (inclusief de Zweedse hanen die afgelopen jaar zijn uitgezet) en 8 à 10 hennen op de Sallandse Heuvelrug. De populatie staat flink onder druk.
Het probleem is vooral dat de jongen niet groot worden. De afgelopen jaren gingen alle jongen binnen twee weken dood. Het bijplaatsen van de Zweedse korhoenders geeft de natuurorganisaties tijd om te onderzoeken waarom de jongen steeds dood gaan. Eind van dit jaar wordt de balans opgemaakt of de reddingsactie zin heeft.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.