nieuws

Politiek Enschede wil nog niet beslissen over themapark luchthaven

Politiek wil nog niet beslissen over themapark
Politiek wil nog niet beslissen over themapark
De politiek in Enschede wil eerst duidelijkheid over de toekomst van de luchthaven voor er groen licht komt voor een themapark op het terrein.
Dat bleek vanavond in de gemeenteraad van Enschede, waar het plan werd gepresenteerd voor het themapark Exploratorium Ontdekking Aarde. Dat is een educatief attractiepark over de waarde van de aarde en de natuur.
De gemeenteraad moet instemmen met het bestemmingsplan voor het park, maar wil eerst wachten tot duidelijk is dat Reggeborgh beheer en Aviapartner kunnen gaan vliegen. De initiatiefnemers krijgen van de regio Twente en de provincie Overijssel 200.000 euro voor een haalbaarheidsstudie. Ze moeten zelf nog anderhalve ton vinden voor de studie en businesscase.
D66 zet vraagtekens bij de bijdrage van de regio en de provincie en vraagt zich daarnaast af waarom behalve de gemeente en de provincie nu ook de regio Twente partij is geworden.
Wethouder Van Hees vindt dat recreatie op Twentse schaal zoals de provincie dat voorschrijft, ook een verantwoordelijkheid van heel Twente is, en daarmee in zijn geheel mee betaalt.
De initiatiefnemer van het Exploratorium Ontdekking Aarde heeft er alle vertrouwen in dat er onder de gestelde eisen een sluitende businesscase mogelijk is. Het park wil in 2018 de deuren openen op de 12,5 hectare die voor recreatie en parkeren is ingeruimd. Het park brengt naar zeggen van eigenaar ADT van het luchthaventerrein 120 arbeidsplaatsen met zich mee, wat in goede aarde valt bij PvdA-fractievoorzitter Van Lier. Er worden 400.000 tot 600.000 bezoekers verwacht. Fractievoorzitter Leloux van Burgebelangen Enschede berekent op basis van de getallen een entreebewijs van 50 euro en vraagt zich af of dat wel reëel is. Dat wordt duidelijk als in september het haalbaarheidsonderzoek is afgerond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.