nieuws

Overijssel krimpt sneller dan rest Nederland

Krimp in Overijssel eerder dan elders
Krimp in Overijssel eerder dan elders
Het aantal inwoners van provincie Overijssel krimpt vijf jaar eerder dan die in de rest van Nederland. Twente krijgt daar het eerst mee te maken en Noord-West-Overijssel het laatst.
Dat het in Overijssel sneller gaat, komt vooral doordat er meer mensen uit de provincie vertrekken dan er terugkomen.

Minder nieuwkomers

Ook trekt Overijssel minder buitenlandse immigranten dan de rest van Nederland. De leegloop heeft alles te maken met de slechte economische omstandigheden in de grote steden, die vooral in Twente liggen. Omdat veel jonge mensen vertrekken, heeft Overijssel ook nu al te maken met een forse afname van het aantal geboortes, aldus de provincie.
Er kwamen vorig jaar ruim 70 procent minder inwoners 'van buitenaf' naar Overijssel, terwijl er veel meer mensen dan gedacht uit de provincie vertrokken.

Deventer heeft al te maken met krimp

Overijssel krijgt rond 2035 te maken met aanhoudende bevolkingskrimp. Veel gemeenten in de provincie maken zich daar nu al terecht zorgen over. Uit berekeningen van de provincie blijkt dat het aantal inwoners van Deventer tegen alle verwachtingen in, vorig jaar al sterk is teruggelopen en het inwoneraantal in Twente gelijk bleef.
De provincie denkt dat er ondanks de krimp voorlopig nog wel in alle gemeenten woningen gebouwd moeten worden. "Maar niet in hetzelfde tempo als voorheen en niet overal evenveel. Er moet vooral anders en aantrekkelijker worden gebouwd."

Nieuwbouw geschrapt

Gemeenten zijn al bezig om hun plannen bij te stellen. Enschede heeft kijkend naar de toekomstige ontwikkelingen vorig jaar een herberekening losgelaten op het aantal woningen dat in de toekomst nodig is. Dat heeft geresulteerd in de woonvisie 2014-2025 en in het schrappen van een fors aantal woningen waaronder duizend in de wijk Eschmarke.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.