nieuws

Deventer wil velden vol zonnepanelen op het platteland

Deventer wil velden vol zonnepanelen
Deventer wil velden vol zonnepanelen
Deventer wil velden met zonnepanelen bij Bathmen, Lettele, Okkenbroek en Schalkhaar. Dat schrijft dagblad De Stentor vandaag.
Burgemeester en wethouder van Deventer willen maximaal 30 hectare aan velden op het platteland, zo'n zestig voetbalvelden groot. De stad wil over zeventien jaar klimaatneutraal zijn, met huizen, bedrijven en verkeer op duurzame energie.
Er zijn al veel huizen met zonnepanelen op het dak, maar dat is volgens de gemeente niet genoeg; er zijn ook velden nodig. Deventer wijst de komende jaren gebieden aan waar dat mogelijk wordt. Deventer vindt het geen taak voor haarzelf om de velden in te richten of te exploiteren, dat moeten anderen doen.

Meer plannen voor velden

Ook afvalverwerker Twence wil velden met zonnepanelen. Daarvoor zoekt het bedrijf in Twente naar ruimte, vooralsnog op eigen terreinen.
Het regionaal bedrijventerrein XL Buisinesspark Twente in Almelo wilde 23 hectare inrichten met zonnepanelen, maar zag daar ruim een maand geleden van af. Uit berekeningen blijkt dat het verliesgevend is: er moet minimaal twee miljoen euro bij. XL Businesspark Twente overweegt nu te beginnen met vijf hectare.

Ook tegenstanders

Natuur en Milieu is geen voorstander van velden met zonnepanelen. De organisatie vindt het jammer dat natuur en akkers worden opgeofferd voor het opwekken van zonne-energie. Er zou wel degelijk genoeg plek zijn op daken van huizen en bedrijven. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.