nieuws

Netwerkstad Twente bespaart: samen bestemmingsplannen maken

Gemeenten Netwerkstad gaan nog meer samenwerken
Gemeenten Netwerkstad gaan nog meer samenwerken
De gemeenten in de Netwerkstad Twente willen samenwerken op het gebied van bestemmingsplannen. Dat moet kosten besparen en de kwaliteit ten goede komen.Â
De samenwerking past in het plan van de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo Oldenzaal en Enschede om op meer vlakken samen te werken. Ze willen kennis en personeel uitwisselen. Zo willen ze eenvoudigere bestemmingsplannen maken met een hogere kwaliteit, maar wel goedkoper.

Uitwisselen of detacheren van ambtenaren

Ambtenaren van Enschede gaan bijvoorbeeld in Hengelo aan de slag als daar mensen te weinig zijn of als daar bepaalde kennis nodig is, die anders ingehuurd zou moeten worden. Vacatures hoeven niet meer perse ingevuld te worden als ambtenaren van andere gemeenten het over kunnen nemen.
Uiteindelijk moet het komen tot een intensievere samenwerking en mogelijk zelfs tot een samenvoeging van de afdelingen. De gemeente Enschede verwacht geen problemen, niet bij de ambtenaren en niet bij de burgers. "Eerder zijn de gemeentelijke belastingen al samengevoegd in een regionaal belastingkantoor. Daar hoor je niemand over", aldus wethouder Wallinga van Enschede.

Halvering aantal ambtenaren

Enschede moet de komende jaren miljoenen bezuinigen en wil dat doen door onder meer het aantal ambtenaren te halveren van 1600 naar 800. De ambtenaren blijven wel op de loonlijst van hun gemeente staan maar gaan elders werken, bijvoorbeeld bij verzelfstandigde diensten.
Over die halvering was aanvankelijk veel commotie binnen de gemeente, de vakbonden en de ondernemingsraad van de gemeente Enschede. Het was een plan dat als één van de bezuinigingsmaatregelen werd voorgesteld aan de gemeenteraad zonder dat de ambtenaren daarover eerst waren ingelicht. Door berichten in de landelijke media ontstond het beeld van een massaontslag. Dat beeld is later door het gemeentebestuur weggenomen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.