nieuws

"Onderdeel conditietest van brandweer Twente levensgevaarlijk"

Eén onderdeel van de nieuwe conditietest van de brandweer is levensgevaarlijk. Dat stelt voormalig sportinstructeur Willem Bos uit Ootmarsum. Hij heeft jarenlang bij brandweerlieden de verplichte fietstest als conditietraining afgenomen.
De oud-sport-instructeur reageert op de resultaten van de vernieuwde conditietest, waarmee de brandweer Twente voorop loopt in Nederland. Tien procent van de brandweerlieden is gezakt en mag daardoor niet meer uitrukken.

"Cijfers geven vertekend beeld"

De leiding van de Twentse brandweer stelt dat de cijfers nog geen goed beeld geven, omdat slechts een klein deel van de 300 beroeps- en 800 vrijwilligers in de regio is getest. Voormalig sportinstructeur Bos denkt daarover heel anders.
Volgens hem is het onderdeel waarbij een brandweerman of -vrouw met twee slangen onder de arm en een persluchtmasker op moet lopen veel te zwaar. Voor brandweerlieden boven de 45 jaar zelfs onverantwoord omdat de piekbelasting voor het hart veel te hoog is. Bij dit onderdeel van de test zou een arts aanwezig moeten zijn, aldus Bos. Dat is niet het geval.

Veel onrust onder met name vrijwilligers

RTV Oost meldde onlangs dat onder met name de vrijwilligers bij de brandweer Twente veel onrust is over de vernieuwde conditietest, die sinds begin dit jaar is ingevoerd. Als brandweerlieden zakken voor de test staan zij direct op non-actief. Volgens de brandweerleiding in Twente is sprake van 'koudwatervrees'.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.