nieuws

Zwolle stuurt bewoners Holtenbroek brief over Antilliaans conflict in de wijk

De gemeente Zwolle gaat bewoners van de wijk Holtenbroek volgende week per brief informeren over wat er gisteren is gebeurd in de wijk. Dat laat burgemeester Henk-Jan Meijer weten. Ondertussen worstelt de gemeente met de vraag hoe de kleine groep criminelen die de overlast veroorzaakt, aangepakt moet worden.
Gisteren hield de politie urenlang controles op toegangswegen van de wijk Holtenbroek. Later op de avond werden twee invallen gedaan in woningen in dezelfde wijk. In één van de huizen vond de politie een vuurwapen dat in beslag is genomen.
Aanleiding voor de grote politieactie was een anonieme melding dat er sprake zou zijn van een dreiging met wapens. Vandaag verklaarde de politie dat er aanwijzingen zijn dat de dreiging te maken heeft met onenigheid binnen de Antilliaans-Nederlandse gemeenschap.

Preventief fouilleren na vele incidenten

In Holtenbroek rommelt het al langer. Er waren vorig jaar uitzonderlijk veel geweldsincidenten waar ook wapens bij gebruikt werden. Burgemeester Meijer besloot daarop in november de regio aan te wijzen tot veiligheidsrisicogebied. Daardoor krijgt de politie meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld preventief fouilleren.
De problemen worden volgens de burgemeester veroorzaakt door een klein groepje in met name Holtenbroek 3 die zich met criminele activiteiten bezighoudt. Een groot deel van deze groep is bekend bij politie en justitie en er wordt volgens Meijer hard aan gewerkt om de overlast van deze mensen zoveel mogelijk te beperken.

Al jaren bezig om overlast te verminderen

Zo is er in de wijk een inloophuis waar mensen terecht kunnen met vragen of informatie. Ook werkt de politie samen met andere organisaties om probleemveroorzakers één-op-één aan te pakken. Daarnaast denkt de burgemeester aan oplossingen als uithuisplaatsingen gecombineerd met een gebiedsverbod voor de wijk. In 2011 kwam de gemeente met een plan van aanpak om de overlast van met name Antilliaanse jongeren te verminderen. 
Maar de kleine groep overlastveroorzakers is lastig aan te pakken, zegt Meijer. De criminelen verplaatsen zich naar een andere stad als het ze te heet onder de voeten wordt. Daardoor is het lastig om ze in beeld te krijgen en er een persoonsgerichte aanpak op los te laten. Soms is een grote politie-inzet dan nodig.

Inzet leidt tot onrust, maar niets doen ook geen optie

"We houden voortdurend de vinger aan de pols," zegt Meijer. Soms toont de politie even de spierballen om aan te geven dat ze er bovenop zitten, zoals gisteren. Dreigingen worden serieus genomen en met bijvoorbeeld huiszoekingen komen wapens boven water die in beslag genomen kunnen worden.
Maar de inzet van veel politie, zoals afgelopen donderdag, geeft ook onrust in de wijk. Mensen denken dat er iets aan de hand is en voelen zich daardoor misschien onveilig. Maar niets doen is ook geen optie. "Het is continu balanceren", zegt Meijer.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.