nieuws

SGP Rijssen-Holten weinig hoopvol over Exploratorium Ontdekking Aarde

Schets Exploratorium Ontdekking Aarde
Schets Exploratorium Ontdekking Aarde
De SGP in Rijssen-Holten is weinig hoopvol over de totstandkoming van wetenschapspark Exploratorium Ontdekking Aarde naar Holten. "De ervaring met dit soort initiatieven leert dat het na de zwaar gesubsidieerde onderzoeken meestal bij plannen blijft."
De verwachting dat het wetenschapspark ooit haar deuren opent, zijn laag bij de SGP. Verder heeft de partij bezwaar tegen de plek waar het park moet komen. Het Exploratorium moet jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers trekken. Bezoekers maken een ontdekkingsreis en ervaren onderweg de schoonheid en de kwetsbaarheid van de planeet, zeggen de initiatiefnemers. Thema's in het Exploratorium zijn onder meer het ontstaan van heelal en aarde, het klimaat, leven op aarde, culturen en het menselijk vernuft.
Op 12 mei is de gemeenteraad van Rijssen-Holten geïnformeerd over de voortgang van het project. In die bijeenkomst zag de SGP dat er met 200.000 euro gemeenschapsgeld "wat schetsen en een ideologisch plan op papier zijn gezet". Het bracht de partij ertoe om een aantal schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur te stellen.

Schriftelijke vragen SGP

  • Hoe ziet de samenwerking met EOA eruit?
  • Onder welke programmabegroting valt deze samenwerking?
  • Is er een gemeentelijk budget voor dit project? Zo ja wat is de hoogte daarvan?
  • Hoeveel is en wordt er al in dit project geïnvesteerd (uren en middelen)?
  • Is het college van plan om zelf nog meer gemeenschapsgeld of subsidie (naast de 200.000 euro van de Regio Twente en de provincie Overijssel) te verlenen aan dit project?
  • Welk raads- of collegebesluit ligt ten grondslag aan deze samenwerking?
  • Is het college ervan op de hoogte dat een ondernemer tot overeenstemming is gekomen om 50 hectare van het voormalig vliegveld Twente over te nemen en hier een evenementenpark op het gebied van innovatie en technologie onder de naam Strip Engineering Playgroud te vestigen? Bent u ook van mening dat de realisatie van dit park de kansen op het doorgaan en exploitabel houden van EOA nog kleiner maken?
Exploratorium Ontdekking Aarde moet in het voorjaar van 2019 de deuren openen voor publiek. De initiatiefnemers zochten in Twente naar een geschikte locatie omdat daar kan worden samengewerkt met kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Het attractiepark krijgt ook een Twente Paviljoen als 'etalage' van Twentse innovatieve ontwikkelingen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.