nieuws

Kans Kampen op IJsselkogge stuk kleiner, Rijkswaterstaat kijkt verder

Onderwaterfoto van de IJsselkogge
Onderwaterfoto van de IJsselkogge
De kans dat Kampen de IJsselkogge gaat exposeren, is een stuk kleiner geworden. De gemeenteraad in Kampen is verdeeld over de expositie en Rijkswaterstaat heeft daarom besloten ook met andere geïnteresseerde partijen te gaan praten.
Gisteravond kon de raad in Kampen het niet eens worden over de kosten van het exposeren van de IJsselkogge. Het gaat om zo'n 750.000 euro, waarvan 250.000 euro al door de provincie bekostigd wordt. De ene helft van de gemeenteraad vindt de kosten te hoog, de andere wil juist graag dat de IJsselkogge een toeristische trekpleister voor Kampen wordt. In juli praat de raad opnieuw over de IJsselkogge, maar het is de vraag of dat nog zin heeft.

Rijkswaterstaat: strakke planning

Rijkswaterstaat gaat verder praten met de Stichting Batavialand en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over het exposeren en conserveren van de IJsselkogge. Rijkswaterstaat zegt wel verder te moeten kijken, omdat er een strakke planning is voor het bergen van de IJsselkogge. In september benadert Rijkswaterstaat de markt voor de berging, voor die tijd moet er duidelijkheid zijn over de manier waarop het schip geëxposeerd wordt. Dat komt omdat de wijze van bergen en conserveren mede afhankelijk is van de eindbestemming.
Batavialand is een nieuw park dat aan de kust van Lelystad wordt ontwikkeld. Volgens de website moet de nieuwe attractie het verhaal vertellen van Nederland, de geschiedenis van het leven met water, de strijd tegen het water en ook het verhaal van de avonturiers die met schepen naar verre oorden trokken.

Kogge ligt in de weg bij baggeren

De IJsselkogge werd in de zomer van 2011 gevonden op de bodem van de IJssel. Daar ligt de historische kogge in de weg bij het baggeren van de IJssel, voor het project Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. Het gaat om een Koggeschip dat vermoedelijk zeer goed bewaard is gebleven. Er zijn maar zelden goed bewaarde wrakken van Koggeschepen gevonden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.