nieuws

Aanpak radicalisering moslims krijgt steun van afdeling CDA Enschede en Overijssel

CDA wil aanpak extremisme
CDA wil aanpak extremisme
Het CDA Overijssel en de afdeling in Enschede steunen Tweede Kamerfractieleider Van Haersma Buma van het CDA in zijn strijd tegen radicalisering. Buma wil dat verheerlijken van terrorisme strafbaar wordt gesteld.
De twee afdelingen hebben samen met negentien andere provinciale en lokale afdelingen in Nederland een pamflet ondertekend, waarin ze zich uitspreken tegen de aanhangers van IS. De aanhangers demonstreerden afgelopen weken in de ogen van het CDA voor het afschaffen van de vrije Nederlandse samenleving.
Volgens de christendemocraten is dat een regelrechte bedreiging voor de democratie en de vrijheden van de Nederlandse rechtsstaat waar ze misbruik van maken. "Onze rechtstaat biedt juist iedereen volop ruimte voor gewetens- en geloofsvrijheid", aldus de ondertekenaars.

'Stel uiting extremisme strafbaar'

Het CDA wil onder meer een aanpak van de 'top 600' van mensen die radicaliseren of dreigen te radicaliseren, een slagvaardige strafrechtelijke aanpak en hulp aan gezinnen met radicaliserende jongeren. Ook willen de fractievoorzitters van de afdelingen landelijke regels om uitingen van extremisme te kunnen verbieden.
Ook vragen ze moslims in Nederland om zich uit te spreken tegen radicalisering. "De democratie kan best tegen een stootje, maar moet ook van zich kunnen afbijten als dat nodig is", aldus het CDA.

Zorgen over IS-sympathieën in Enschede

In Den Haag liep in juli een pro-ISIS bijeenkomst uit de hand, maar ook dichter bij huis zijn er sympathisanten. Het CDA in Enschede maakt zich grote zorgen om extremisme in eigen stad. Tijdens de hongerstaking van christenen op het Stationsplein in die stad kwamen er mensen op af die zich uitspraken voor IS. De fractie heeft bij monde van fractievoorzitter Koç het stadsbestuur gevraagd of die een beeld heeft van de radicalisering.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.