nieuws

Zwolle krijgt in navolging van andere steden een nachtburgemeester

De nachtburgemeester moet zichtbaar worden in het Zwolse nachtleven
De nachtburgemeester moet zichtbaar worden in het Zwolse nachtleven
Steden als Rotterdam, Amsterdam en bijvoorbeeld Groningen gingen Zwolle al voor. Maar de Overijsselse provinciehoofdstad hoort binnenkort ook in het rijtje van steden met een nachtburgemeester. Althans, dat heeft de Partij voor Cultuur besloten. Per 1 januari 2015 zal iemand aangewezen worden.
In Nederland zijn er meerdere steden met een nachtburgemeester. Het is een onofficiële titel voor iemand die met name zichtbaar is in het nachtleven. Jules Deelder was de eerste en waarschijnlijk ook de bekendste. Sinds de jaren zeventig vervult hij al de rol van nachtburgemeester in Rotterdam. Vanuit die rol zette hij zich in voor de verbetering van het nachtleven in zijn stad.
In sommige steden wordt de titel van nachtburgemeester steeds meer een officiële aangelegenheid. Ze organiseren debatten, bemoeien zich met gemeentelijk beleid en hebben een eigen website.

Zwolle kent nog geen echte nachtburgemeester

Zwolle kent niet echt een officiële nachtburgemeester. VVD-raadslid Gerrit van der Kooy wordt vaak genoemd als burgervader van de Zwolse nacht maar zou inmiddels het stokje hebben overgedragen. Een zichtbare nachtburgemeester is er niet.
De Partij voor Cultuur wil dat veranderen. Per 1 januari zal er een nachtburgemeester zijn, geheel dictatoriaal gekozen door de Partij voor Cultuur. Die hoopt vooral dat de aangewezen persoon een luis in de pels wordt van de gemeenteraad. Wie de nieuwe nachtburgemeester wordt, is nog niet bekend. De PvC heeft al wel een tipje van de sluier opgelicht: het wordt niet partijleider Van Hese, maar iemand die beter bekend is in het Zwolle nachtleven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.