nieuws

Grote zorgen politiek over lozingen giftig afvalwater in Twente

Het CDA vraagt donderdag in de Tweede Kamer aandacht voor de lozingen van vervuild oliewater in Noordoost Twente. GroenLinks dient een voorstel in, waarbij moet worden vastgelegd dat vervuild water niet meer in de ondergrond terecht mag komen.
Ook andere partijen reageren bezorgd op de uitlatingen die deskundigen maandag bij RTV Oost deden over de risico's van de lozingen. D66 in Oldenzaal vindt dat de lozingen zo snel mogelijk moeten worden stopgezet. De Hengelose fractie van het CDA maakt zich zorgen om het drinkwater in de gemeente en wil weten welke gezondheidsrisico's er zijn.

Aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging

Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, en Ko van Huissteden, fysisch geograaf en hoofddocent milieuwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, spreken van 'een gifcocktail' die de diepe Twentse bodem wordt ingepompt. De injecties kunnen aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging van het grondwater veroorzaken.
Het afvalwater komt van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek, die in 2011 is hervat. Met nieuwe technieken is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in staat om ook de laatste resten olie uit dat veld te halen.
Volgens fractievoorzitter Yuri Ankoné van D66 in Oldenzaal werd ten tijde van de bestemmingsplanwijziging enkel gesproken over 'mineraalrijk water'. Op basis van de nu vrijkomende informatie in combinatie met langer lopend onderzoek door D66 Oldenzaal zelf lijkt er volgens de partij maar één conclusie mogelijk: de NAM heeft de politiek voorgelogen.

Minister Kamp tot de orde roepen

VVD-raadslid Paul Hannink uit Tubbergen deelt die mening. Volgens Hannink heeft de NAM altijd beweerd dat het om 'schoon water' ging dat de grond in werd gepompt. "Mijn beleving is dat water zoals we hier door de Twentse beken zien stromen." Nu dat beeld niet klopt wil de VVD'er dat er een landelijke politieke discussie komt over de kwestie. "Mijn collega's in de Tweede Kamer zal ik hierover informeren en die kunnen minister Kamp van Economische Zaken tot de orde roepen."
GroenLinks heeft minister Kamp inmiddels al om opheldering gevraagd. Ook in de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen heeft de partij kritische vragen gesteld. En GroenLinks Enschede heeft op gemeentelijk niveau vragen gesteld.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.