Sport

Gepensioneerde Jan Smeekens over zijn Olympische Spelen: "Een snee in de ziel moet ook helen"

Jan Smeekens uitgebreid aan het woord over zijn loopbaan
Jan Smeekens uitgebreid aan het woord over zijn loopbaan © ANP
Met drie deelnames is hij een van de meest ervaren olympiërs uit onze provincie: Schaatser Jan Smeekens (34) uit Raalte. Inmiddels is hij gestopt en keek hij vanochtend in Groot Onderhoud uitgebreid terug op zijn indrukwekkende loopbaan. "Ben erg blij dat ik nog goud heb gepakt op het WK, zodat ik het trauma rondom die zilveren plak nog op een bepaalde manier kon wegpoetsen."
Smeekens was te gast in het programma van Radio Oost om ook vooruit te blikken op deze Olympische Spelen in Peking. Hij heeft hoge verwachtingen van Thomas Krol, die als favoriet op de 1.000 en 1.500 meter wordt getipt door de bookmakers. "Krol gaat hele mooie dingen laten zien", zegt Smeekens over zijn voormalig ploeggenoot.
Jan Smeekens verspeelde het goud aan Michel Mulder uit Zwolle in 2014
Jan Smeekens verspeelde het goud aan Michel Mulder uit Zwolle in 2014

Zilver

In het programma werd vanzelfsprekend ook teruggeblikt op zijn eigen carrière. Smeekens deed drie keer mee aan de Olympische Spelen en bij de uitgave in 2014 leek de Japanner uit Salland goud te grijpen op de 500 meter, maar na een dramatische wending bleek hij twaalf duizendsten van een seconden achter Michel Mulder op de tweede plek te zijn geëindigd. In zijn boek Smeekens: 'Hoe ik goud verloor en mezelf terugvond' beschrijft de voormalige schaatser op een indrukwekkende wijze welke strijd hij heeft moeten voeren.

Podcast

Benieuwd naar zijn verhaal? Check dan de podcast van Smeekens met presentator Tijmen van Wissing van De Oosttribune.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.