nieuws

Raad Oldenzaal unaniem over onafhankelijk onderzoek naar afvalwaterinjectie

Afvalwater in bodem Twente
Afvalwater in bodem Twente
Alle partijen in Oldenzaal steunen de motie voor onafhankelijk onderzoek naar de afvalwaterinjectieputten van de NAM. Dat bleek tijdens de raadsvergadering vanavond in Oldenzaal. D66, CDA en GroenLinks dienden de motie gezamenlijk in.
De partijen willen onafhankelijk onderzoek naar de afvalwaterinjectie, zodat een actuele inschatting van de risico's gemaakt kan worden. Daarbij willen ze weten wat de alternatieven zijn voor chemisch verontreinigd afvalwater uit de Schoonebeekse oliewinning. In een eerste reactie wilde de wethouder Manouska Molema alleen verwijzen naar het Ministerie van Economische Zaken, omdat die verantwoordelijk zou zijn. Oldenzaal heeft wel met een bestemmingsplanwijziging in 2009 de afvalwaterinjectie mogelijk gemaakt.

5 miljoen liter afvalwater per dag

Dagelijks wordt minstens 5 miljoen liter chemisch verontreinigd afvalwater in de Overijsselse bodem gepompt. 7000 liter daarvan zijn pure chemicaliën die ernstige uitwerking kunnen hebben op het zenuwstelsel van mens en dier. Dat is althans het potentiële risico dat we volgens kritische deskundigen lopen bij het ondergrondse transport en de opslag van het afvalwater.
De injectie vindt plaats op oude winlokaties van leeg geproduceerde gasvelden op een diepte van minimaal 1200 meter onder Tubbergen, Mander en Oldenzaal. Omwonenden en anderen hebben in de afgelopen drie jaar tot nu toe 4 lekkages ontdekt. De NAM wil slechts één ervan erkennen. De oorzaak van die lekkage is nog niet bekend en daarom is de betrokken injectieput voorlopig nog buiten gebruik.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.