nieuws

Onderzoek UT Enschede: 'Homo erectus langer in West-Turkije dan gedacht'

De Universiteit Twente in Enschede
De Universiteit Twente in Enschede
Een onderzoek in Turkije, waar ook de faculteit ITC van de Universiteit Twente in Enschede bij is betrokken, heeft aangetoond dat de Homo erectus al veel langer in West-Turkije woont dan tot nu toe kon worden aangetoond.
Wetenschappers hebben een werktuig uit de steentijd gevonden dat 1,17 tot 1,24 miljoen jaar oud is. Ze publiceerden de vondst van een stenen werktuig in tijdschrift Quaternary Science Review. De wetenschappers ontdekten het voorwerp in een bedding van de Gediz-rivier tijdens een project om oude rivierlopen te reconstrueren.
Bij dit onderzoek is Tom Veldkamp, decaan van de faculteit ITC, betrokken. "Het was heel bijzonder om dit gereedschap te vinden in een verlaten rivierbedding", zegt hij. "Het gaat om een door mensachtigen gemaakt stenen werktuig. Dit is het oudste, goed gedateerde menselijke artefact dat tot nu toe is gevonden in Turkije."

Lavastromen

Volgens Veldkamp kon aan de hand van lavastromen die de rivier hebben afgedamd nauwkeurig worden vastgesteld dat het werktuig tussen de 1,17 en 1,24 miljoen jaar oud moet zijn. "Deze dateringen vormen voor het eerst onomstotelijk bewijs dat er al veel eerder mensen in West-Turkije woonden dan tot nu toe kon worden aangetoond", aldus Veldkamp.
"We kunnen hiermee de verspreiding van onze voorouders en de oorsprong van de eerste Europeanen beter begrijpen", zegt Veldkamp. "Het is waarschijnlijk dat het Anatolisch schiereiland de doorgang was die onze voorouders van Azië naar Europa heeft geleid. De vindplaats van het werktuig ligt minder dan 200 kilometer van de Bosporus, waarlangs de mens waarschijnlijk naar het Europees vasteland is overgestoken."

Onderzoeksteam

Het onderzoeksteam dat het werktuig vond staat onder leiding van de universiteit van Newcastle. Ook wetenschappers uit Wageningen, Utrecht, Amsterdam (VU), het Verenigd Koninkrijk en Turkije werken aan het project.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.