Nieuws

Veiligere N35 laat nog zeker vijf jaar op zich wachten

De kruising van de N348/Ommerweg met de N35 wordt mogelijk ongelijkvloers
De kruising van de N348/Ommerweg met de N35 wordt mogelijk ongelijkvloers © ANP/Vincent Jannink
Het gaat nog tot zeker 2027 duren voordat de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal wordt aangepakt. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vandaag aan de Tweede Kamer. Zowel het Rijk als de provincie willen meerdere aanpassingen aan de N35 doen en stellen daarvoor in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.
Ministers Harbers heeft vandaag het startschot gegeven voor de zogenoemde MIRT-verkenning, waarbij wordt onderzocht welke infrastructurele maatregelen er genomen moeten worden aan de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. "De doelstelling bestaat uit de verbetering van de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid van de N35", schrijft Harbers.

Meerdere knelpunten

Het meest voor de hand liggende scenario bestaat uit het aanpakken van meerdere knelpunten, zoals het aanleggen van een rondweg rondom Mariënheem, het aanbrengen van gelijkvloerse kruisingen ter hoogte van de Tunnelweg en de N348/Ommerweg en het realiseren van een ongelijkvloerse spoorkruising bij Mariënheem. Eerder was al bekend dat de minister, net als de provincie, 100 miljoen euro beschikbaar stelt voor de aanpak van de N35.
Een ander scenario dat Harbers laat onderzoeken is een stuk minder ingrijpend. In dat alternatief worden onder meer erfaansluitingen afgesloten, wordt de verbinding met de parallelwegen aangepakt en wordt de verkeersveiligheid op de wegvakken verbeterd.

Planning

De verwachting is dat medio 2024 bekend is welk scenario uitgewerkt wordt. Daarna wordt het tracébesluit opgesteld. "Verwacht wordt dat dit eind 2026 is afgerond, waarna de realisatiefase kan starten", schrijft Harbers.
Voor 2027 gaat de schop dus niet de grond in. De minister wil bij de aanpak wel een toekomstige uitbreiding naar 2x2 rijstroken mogelijk maken. Harders over het startschot:

'Geen prioriteitenlijst'

Harbers is zo'n zeven weken aan het werk als minister van Infrastructuur en Waterstaat en heeft zich zo goed als het kan laten informeren over de situaties van de provinciale wegen in Overijssel. "We hebben geen prioriteitenlijst samengesteld" zei Harbers op de vraag hoe het zit met de N50 tussen Zwolle en Kampen en de N36 tussen Ommen en Almelo.
Op beide wegen gebeuren geregeld ongelukken, zelfs met dodelijke afloop. Dat gebeurde een maand geleden nog op de N36 bij Sibculo. "Toch trekt het kabinet geld uit om dit soort wegen veiliger te maken" zei Harbers. Maar wanneer er een plan van aanpak komt is niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.