nieuws

Waarnemend burgemeester De Graaf van Enschede: 'Geen Twentestad, wel samenwerken'

Fred de Graaf, waarnemend burgemeester van Enschede, vindt dat de Twentse gemeenten meer met elkaar moeten samenwerken. "Individuele Twentse gemeenten slaan nu in Den Haag nog geen deuk in een pakje boter", zei De Graaf tijdens de nieuwjaarsreceptie in Enschede.
De Graaf verwacht ongeveer acht maanden waarnemend burgemeester van Enschede te zijn. In die tijd wil hij vooral de trein op de rails houden en iets meer vaart maken als het gaat om werkgelegenheid. De Graaf is geschrokken van de hoge werkloosheid in Enschede. Zo'n 18 procent van de inwoners zit werkloos thuis.

'Bestuurders remmen ontwikkelingen'

De Graaf heeft het idee dat bestuurders in Twente en ondernemers niet in dezelfde versnelling zitten. Daardoor blijft de regio economisch achter. Hij ziet dat de bestuurlijke grenzen als een fort bewaakt worden. Dat is volgens De Graaf niet goed voor de regio en remt ontwikkelingen.

Twentestad

Zijn voorganger Peter den Oudsten was groot voorstander van Twentestad: één grote Twentse gemeente. Die plannen stuiten al jaren op veel verzet van burgers en kleine gemeenten die zelfstandig willen blijven. De Graaf noemde Twentestad meerdere keren in zijn nieuwjaarstoespraak. "Maar Twente hoeft niet bang te zijn dat ik Twentestad erdoor ga drukken in de komende maanden", zegt De Graaf. "Ik weet dat dat geen enkele zin heeft. Maar ik wil wel proberen meer samenwerking van de grond te krijgen. Zodat de nieuwe burgemeester van Enschede straks op een rijdende trein kan stappen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.