Nieuws

Bus met Oekraïense vluchtelingen arriveert bij Summercamp Heino: "Ze zijn dankbaar"

Bus met Oekraïense vluchtelingen arriveert bij Summercamp Heino
Bus met Oekraïense vluchtelingen arriveert bij Summercamp Heino © Lotte Kreuwel / RTV Oost
Zestig Oekraïense vluchtelingen arriveerden vandaag op Summercamp Heino. Allen stapten ze in Polen op om de reis naar Wijhe te maken. Het vakantiepark biedt tot 25 maart tijdelijke opvang voor negenhonderd vluchtelingen uit Oekraïne.
De gemeente Olst-Wijhe gaf een verklaring mee aan touringcarbedrijf South West Tours waarin staat dat vluchtelingen veilig onderdak krijgen. Om zodoende vluchtelingen het vertrouwen te geven om in te stappen. Volgens de gemeente zijn ze namelijk erg terughoudend met instappen, omdat ze niet weten waar ze belanden.
Je merkt dat mensen zich meer ontspannen als ze hier een tijdje zijn
Gert Kelder, Summercamp Heino
Momenteel verblijven er ongeveer 150 vluchtelingen op het vakantiepark, waar deze twee weken ruimte is voor 900 Oekraïners. Volgens Gert Kelder, bedrijfsleider van Summercamp Heino, is het rustig. "Er zijn nog niet zo heel veel vluchtelingen." Maar degenen die er zijn voelen zich steeds meer op hun gemak. "Je merkt dat mensen zich meer ontspannen als ze hier een tijdje zijn. Ze zijn dankbaar en hebben het naar hun zin. Vooral kinderen passen zich snel aan", merkt Kelder.
Zo kwam de bus vanmiddag aan bij Summercamp Heino:
Bus met Oekraïense vluchtelingen arriveert bij Summercamp Heino: "Ze zijn dankbaar"

Lastig te voorspellen

Natasja Hulsebos, van de gemeente Olst-Wijhe, vindt het moeilijk te voorspellen of er nog meer vluchtelingen komen. "Ik heb geen idee. De situatie is nog altijd heel roerig." Ze wordt in ieder geval blij van de reacties om haar heen. "Ik hoor dat mensen uit de regio heel erg betrokken zijn. En wij vinden het heel fijn dat we deze opvang kunnen aanbieden."
Summercamp Heino is een tijdelijke opvangplek. Uiteindelijk wordt er binnen de gemeenten van de Veiligheidsregio IJsselland gekeken naar plekken voor een langere termijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.