Nieuws

Aangevraagde hertelling in Olst-Wijhe kost nieuwkomer PartijvdSport mogelijk enige zetel

Gemeentehuis van Olst-Wijhe
Gemeentehuis van Olst-Wijhe © Cindy Hofhuis
Het CDA in Olst-Wijhe heeft een hertelling van de stemmen gevraagd. Dat meldt de gemeente Olst-Wijhe. Het verzoek van het CDA heeft te maken met de toekenning van een restzetel aan PartijvdSport. Die partij komt door de restzetel met één zetel nieuw in de raad, maar de verschillen zijn zo klein dat het CDA wil dat de stemmen opnieuw geteld worden. Het kan CDA een zetel opleveren, maar PartijvdSport haar ene zetel kosten. "Dat zou heel zuur zijn."
Wie de verkiezingsuitslag van de gemeente Olst-Wijhe ziet, kan de sfeer bij de verschillende partijen in Olst-Wijhe tijdens de uitslagenavond, woensdag, wel uittekenen. Feest was het bij Gemeentebelangen Olst-Wijhe, dat een zetel won. Ook lachende gezichten bij PartijvdSport dat als nieuwkomer knap een zetel wist binnen te slepen. Geen blije gezichten zullen te zien geweest zijn bij verliezers D66 (-1) en CDA (-1), waar PvdA, GroenLinks en VVD gelijk bleven.
Dat is best heftig
Lijsttrekker Michel Vierwind, PartijvdSport
Die ene zetel van de PartijvdSport is een restzetel. Maar het had niet veel gescheeld of dat stoeltje in de raad was toegekend aan het CDA. Op de verkiezingsavond was het verschil in de strijd om die ene zetel tussen Partij voor de Sport en het CDA slechts acht stemmen in het voordeel van de nieuwkomer.

Telfoutjes

Op verkiezingsdagen worden stemmen altijd op partijniveau geteld. Gisteren ging die telling nog een keer opnieuw, maar werd op kandidaatniveau geteld zodat ook duidelijk werd wie met voorkeursstemmen in de raad komt. En in plaats van een verschil van acht stemmen tussen PartijvdSport en het CDA was het verschil nu ineens nog maar drie. Er waren kennelijk toch wat foutjes gemaakt. Voor het CDA reden om een hertelling aan te vragen.
Het zou voor PartijvdSport kunnen betekenen dat die ene gekoesterde zetel weer verdwijnt. "Dat zou heel zuur zijn", lijsttrekker Michel Vierwind van de lokale partij steekt het niet onder stoelen of banken. "Dat is best heftig. Het gaat maar om een paar stemmen."
Dat zou heel zuur zijn
Lijsttrekker Michel Vierwind, PartijvdSport
Daarom snapt hij ook heel goed dat CDA heeft besloten de hertelling aan te vragen. "Het is hun goed recht, maar het zou voor ons heel zuur zijn." Voor het CDA zou die ene zetel erbij betekenen dat de partij op vier zetels uit zou komen. Net zoveel als de afgelopen raadsperiode. Dan kreeg de partij deze verkiezingen nog steeds minder stemmen dan vier jaar geleden, maar is dat in het aantal zetels in de raad niet terug te zien.
Mocht het tot een hertelling komen en blijven de verschillen zo klein als ze nu zijn in het voordeel van PartijvdSport dan zal het CDA zich daarbij neerleggen, laat de partij in een reactie weten.
Maandag beslist het Centraal Stembureau onder voorzitterschap van de burgemeester of het verzoek van het CDA om hertelling wordt ingewilligd.
De verdeling van de zetels over de gemeenteraad komt heel vaak niet precies uit. Wat overblijft zijn dan de restzetels. Dat kan er één zijn, of meer. Als er in een gemeenteraad, zoals Olst-Wijhe, minder dan negentien raadszetels worden gebruikt, dan telt het systeem van de grootste overschotten. Er wordt gekeken naar het aantal stemmen dat over is na berekening van het aantal volle zetels. De partij met het grootste stemmenoverschot komt in aanmerking voor een zetel. Nu is dat nog PartijvdSport. Hertelling moet uitwijzen of dat zo blijft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.