Nieuws

Daar is het witte goud: de eerste asperges steken hun koppie boven de grond

Jeroen de Weerd tussen de asperges in de kas in Wesepe
Jeroen de Weerd tussen de asperges in de kas in Wesepe © RTV Oost / Ties van der Heide
Hate them or love them. Het witte goud, ook wel sierlijk ‘de koningin onder de groenten’ genoemd. Asperges. Hoewel het ‘echte’ aspergeseizoen over een week of vier pas begint, steken de eerste witte stengels hun koppie al boven de grond in een kas in Wesepe. De verkoop komt mondjesmaat op gang.
“Ja, het is hartstikke vroeg”, erkent Jeroen de Weerd van aspergebedrijf De Weerd uit Raalte. “Maar zoals je merkt is het hartstikke lekker warm hier met die zon”, zegt hij terwijl hij asperges in de kas aan het steken is. “Dan willen de asperges goed groeien.”
De eerste asperges steken hun koppie boven de grond

'Het was hier al gauw 45 graden binnen'

“Die zonnige dagen die we eind februari hebben gehad, die hebben er toch wel voor gezorgd dat de asperges een enorme groeispurt kregen. Het was hier al gauw 45 graden binnen. Ze beginnen te groeien bij 13 graden in de bodem, dus dat gaat het snel.”
Naast de kas in Wesepe, bezit De Weerd een aantal percelen waarop asperges verbouwd worden. Van de volle grond hoeven we de komende weken nog geen grote hoeveelheden asperges te verwachten. Maar in de kas gaat het hard nu. Is er eigenlijk een verschil tussen asperges uit de kas en asperges van de volle grond?

'Zoeter van smaak dan asperges van buiten'

“Ja, de asperges uit de kas zijn wat zoeter van smaak. Ze hebben het hele jaar de tijd gehad om met hun gewas energie te verzamelen, suikers te verzamelen. Daardoor zijn ze wat zoeter van smaak dan asperges van buiten.”
De eerste asperges steken hun koppie boven de grond
De eerste asperges steken hun koppie boven de grond © RTV Oost / Ties van der Heide
Momenteel verdubbelt de oogst elke dag, dus het duurt volgens De Weerd niet lang meer voordat heel Salland weer aan de asperges kan. “Ik verwacht dat we dit weekend de winkel helemaal vol hebben liggen.”

'Blije mensen. Leuk!'

En dat mensen weer zin in de typische voorjaarsgroente hebben, merkten De Weerd en zijn vrouw afgelopen week al. “We stuurden een nieuwsbrief uit waarin we bekendmaakten dat de eerste asperges er weer zijn. Binnen tien minuten hadden we de eerste bestellingen al binnen”, zegt Annemarie van den Brink.
En de mensen die ze op kwamen halen? “Die zeiden: fijn dat we weer mogen, wat fijn weer. Gezellig, het aspergeseizoen weer begint. Blije mensen. Leuk!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.