Nieuws

Marktplaatsend echtpaar moet Raalte tienduizenden euro's bijstand terugbetalen

Marktplaatsend echtpaar moet Raalte tienduizenden euro's bijstand terugbetalen
Marktplaatsend echtpaar moet Raalte tienduizenden euro's bijstand terugbetalen © ANP / (inzet: RTV Oost)
De gemeente Raalte vordert ruim 24.000 euro terug van een echtpaar dat gebruik maakt van de bijstand. Het echtpaar heeft volgens de gemeente tienduizenden euro’s aan inkomsten uit Marktplaatshandel verzwegen.
Volgens de gemeente handelde het echtpaar op grote schaal in fietsen en aanhangers op de advertentiewebsite. Tussen 2016 en 2018 zou het duo 406 advertenties op Marktplaats hebben gezet. Totale vraagprijs van de advertenties: 53.575 euro. De inkomsten die het echtpaar genereerde met de Marktplaatsverkopen, werden niet doorgegeven aan de gemeente, terwijl het stel wel een bijstandsuitkering ontvangt.

Gemeente gelooft opbrengst verkoop niet

Het echtpaar verklaarde tegenover de gemeente dat hun advertenties weliswaar een totale vraagprijs van ruim 53.000 euro vertegenwoordigden, maar dat ze slechts 1792,50 euro voor de verkopen hebben ontvangen. Dat gelooft de gemeente niet.
Een duidelijke boekhouding van het stel kreeg de gemeente niet in handen. "Niet valt in te zien waarom bezwaarden jaar in jaar uit, intensief handel op Marktplaats zetten, terwijl zij voor die activiteit nauwelijks beloond worden. Ook de verhouding tussen vraagprijs en de verkoopprijs is niet realistisch."
Omdat het echtpaar volgens de gemeente tussen maart 2016 en november 2018 een bijstandsuitkering ontving, maar intussen ook enkele tienduizenden euro’s verdiende met Marktplaatshandel, vordert Raalte over die maanden de uitkering terug.

Vordering omlaag na bezwaar

Hoewel het echtpaar ontkent dat ze handel hebben bedreven, volhardt Raalte in het terugvorderen van de uitkering. Wel is na een bezwaarprocedure de vordering van de gemeente omlaag gegaan.
Vragen over de kwestie wil Raalte niet beantwoorden, omdat deze aangelegenheid volgens een woordvoerder een privékwestie is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.