nieuws

DJ-act Bingo Players gaf meeste buitenlandse shows van alle Nederlandse acts

DJ
DJ © Maxoidos/Thinkstock
Geen enkele Nederlandse act gaf in 2013 zoveel shows in het buitenlands als de DJ-act Bingo Players uit Enschede. Dat blijkt uit gegevens van Buma Cultuur.
In december 2013 overleed één van de twee Bingo Players, Paul Bäumer. Maar in de maanden daarvoor waren ze de meest geboekte Nederlandse act in het buitenland en gaven ze 157 optredens. Na de dood van Bäumer besloot de andere Bingo Player, Maarten Hoogstraten, solo door te gaan. Als eerbetoon werkt hij nog altijd onder de naam Bingo Players.
In de top vijftig van Bumo Cultuur volgen na Bingo Players de acts R3hab en Laidback Luke met 154 en 152 buitenlandse optredens. In de lijst staan veel dj's en andere dance-gerelateerde artiesten zoals Afrojack, Hardwell en Tiësto. Ook de Markelose Bakermat haalde de lijst met 115 shows in 2013. Angerfist uit Denekamp gaf volgens Buma Cultuur in datzelfde jaar 64 shows in het buitenland.

Andere artiesten gaven minder shows

Dat Bingo Players bovenaan staat komt niet doordat er ineens veel meer optredens waren. Het aantal optredens in 2013 stond zelfs gelijk aan 2012. Maar omdat andere artiesten juist minder shows gaven, staat de Enschedese act nu bovenaan.
In de top vijftig zijn verrassend weinig show te vinden die niet dance-gerelateerd zijn. Hoogste genoteerde pop/rock-act is singer-songwriter Jacco Gardner op plek 13. Onderaan in de top vijftig staat Herman van Veen.
Volgens Buma Cultuur was 2013 een goed jaar wat betreft de Nederlandse muzikanten als 'exportproduct'. De exportwaarde bedroeg 158,8 miljoen euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2012. Vooral het dance- en EDM (Electronic Dance Music) segment bracht veel geld in het laatje: volgens het bureau waren artiesten in dit genre goed voor 110 miljoen euro.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.