nieuws

Twents Comité 1915 moet Armeense genocide onder aandacht brengen

Onthulling van monument in 2014
Onthulling van monument in 2014 © RTV Oost
De Aramese en Armeense organisaties in Twente hebben samen het Comité 1915 opgericht. Het comité moet de  Armeense genocide onder de aandacht brengen bij de Nederlanders. Die genocide heeft zich honderd jaar geleden voltrokken.
In het comité zijn de vijf Aramese organisaties in Rijssen, Hengelo, Enschede en Hengelo en de Armeense kerk in Almelo vertegenwoordigd.

Herhaling in zelfde gebied

Met lezingen, tentoonstellingen en filmavonden wil het comité voorafgaand aan de 100-jarige herdenking op 24 april aan de Nederlanders duidelijk maken wat er 100 jaar geleden precies is gebeurd.
In 1915 hebben de Turken in het Midden-Oosten 1,5 miljoen Armeense en 750.000 Aramese burgers omgebracht. Het is de grootste genocide in de geschiedenis, aldus de Aramese en de Armeense bevolking. "In het gebied dat uitgerekend nu ook weer het toneel is van genocidale processen", aldus de organisaties, "hetgeen het belang van erkennen en herdenken alleen maar onderstreept." In dat gebied is nu de Islamitische Staat (IS) actief.

Genocide niet erkend

De herdenking van de genocide in 1915 ligt gevoelig. Turkije en de Turken erkennen de genocide niet. Dat heeft vorig jaar geleid tot demonstraties in Almelo, waar een monument ter herdenking aan die genocide werd onthuld.
Ook de Overijsselse politiek mengde zich in het conflict. PVV en de christelijke partijen in de Provinciale Staten vroegen de commissaris van de Koning om zich uit te spreken tegen de demonstratie van de Turkse Nederlanders. De commissaris van de Koning vindt echter dat de overheid geen partij is in deze kwestie. De 100-jarige herdenking van de genocide heeft 24 april plaats bij dat monument in Almelo.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.