nieuws

Onderzoekers Universiteit Twente tellen dieren met behulp van satelliet

Dankzij satellietbeelden met zeer hoge resolutie is het mogelijk om de grootte van dierenpopulaties nauwkeurig te tellen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente (UT) in de open savanne van het nationaal park Masai Mara in Kenia.
Het tellen van de grootte van dierenpopulaties is van essentieel belang voor het beheer en het behoud van de dieren. Voorheen werden dieren vanaf de grond of met luchtfotografie geteld, maar dit werkte vaak verstorend op de dieren en was arbeidsintensief en kostbaar. Het gebruik van satellietbeelden blijkt veel goedkoper en minder arbeidsintensief dan traditionele methoden.

Tellen met satellietbeelden niet eenvoudig

Het tellen van dieren met satellietbeelden blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Wolken en begroeiing zorgen ervoor dat het zicht op de dieren wordt ontnomen. Ook is het ingewikkeld om te zien welke pixels overeen komen met een dier.
Toch spreekt onderzoeker Zheng Yang van een succesvol onderzoek. Volgens onderzoeker Tiejun Wang, de begeleider van Yang, toont dit onderzoek voor de eerste keer aan dat je met de nieuwste generatie satellietbeelden de hoeveelheid dieren over grote open gebieden vrij nauwkeurig rechtstreeks kunt tellen. "Dit kan dankzij de hoge beeldresolutie, snellere computerverwerking en beeldanalyse en sterke verbetering van algoritmen."

Vervolgonderzoek nodig voor nauwkeurigheid

Vervolgonderzoek is nodig om de telling nog nauwkeuriger te maken. Wang: "De tellingen met onze nieuwe methode weken met gemiddeld 8,2 procent af van de handmatige tellingen. Vervolgonderzoek is nodig om de telling nog nauwkeuriger te maken. Onze methode kan nog niet de verschillende diersoorten onderscheiden, ook daar is vervolgonderzoek voor nodig. Toch zijn we erg blij met deze eerste resultaten, onze methode blijkt een nuttig instrument en veel goedkoper en minder arbeidsintensief dan traditionele methoden."
Zheng Yang was ten tijde van het onderzoek verbonden aan de faculteit ITC van de Universiteit Twente. Yang werkt nu als promovendus aan de Universiteit van Bristol. Op het ICT vindt onderzoek en onderwijs plaats op het gebied van geo-informatiewetenschappen en aardobservatie, met de nadruk op toepassingen in ontwikkelingslanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.