nieuws

Dorpsraad Lonneker: plannen luchthaventerrein maken van Lonnekerberg Herrieberg

Terrein van de luchthaven
Terrein van de luchthaven © ADT
De gemeente Enschede houdt bij de ontwikkelingen op het luchthaventerrein te weinig rekening met de inwoners van Lonneker. "De Lonnekerberg wordt de Herrieberg." Dat stelt de Dorpsraad Lonneker in een brief aan het gemeentebestuur.
Vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan wil de gemeente activiteiten toestaan op een deel van het luchthaventerrein.
Het gaat om evenementen met horeca, maar niet vaker dan twaalf keer per jaar en met maximaal vijfduizend bezoekers. Voor die twaalf keer mag er meer herrie worden gemaakt dan normaal. Daarmee komt Enschede eigenaar Van Eck van het bewuste deel van het terrein tegemoet. Die heeft in juni het terrein gekocht en kan nu alvast beginnen.

"Zelfs Pinkpop mogelijk"

De Dorpsraad wijst er de gemeente op dat er te weinig parkeergelegenheid is, de wegen te smal zijn en de twaalf activiteiten zullen zich vooral in de zomer concentreren. De Dorpsraad schetst evenementen met brullende motoren, gierende banden en bonkende muziek. "Geen gelukkig voorbeeld met Haaksbergen in ons achterhoofd." 
Volgens voorzitter Krabbe van de Dorpsraad lijkt het een redelijk besluit, maar maakt dit zelfs een Pinkpop in Twente mogelijk. "Pendelbusjes die mensen vanaf twee kilometer naar het terrein brengen." Krabbe vergelijkt de situatie met een station voor stoomtreinen waar plotseling ook bomvolle hogesnelheidstreinen stoppen. "Dan zijn de wegen en het spoor ook niet toereikend. Bestuurders willen te snel gaan."

Hoop gevestigd op politiek

Eerder al wezen Landschap Overijssel en de stichting Lonnekerberg het besluit af. Zij vinden het belastend voor de natuur. De Dorpsraad steunt dat. De gemeente heeft in het voortraject met alle betrokkenen gesproken, maar zegt ook dat ze niet iedereen tevreden kan stemmen. De Dorpsraad richt nu al haar pijlen op de gemeentepolitiek. Die praat er maandagavond over en besluit een week later.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.