Nieuws

Veteraan Peter Walter uit Raalte staat in erecouloir van Nationale Herdenking op de Dam

Veteraan Peter Walter uit Raalte neemt deel aan 4 mei herdenking op de Dam
Veteraan Peter Walter uit Raalte neemt deel aan 4 mei herdenking op de Dam © Bijlpr
De 81-jarige Peter Walter uit Raalte is een van de veteranen die op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking deel uit mogen maken van de erecouloir op de dam in Amsterdam. “Mijn hoofd zit dan vol gedachtes over iedereen die je liefhebt en die je mist.”
Walter en 59 andere veteranen vormen de erehaag waar Koning Willem Alexander en Koningin Maxima langs lopen van het Paleis naar het Nationaal Monument om daar een krans te leggen. Een eer om daar te staan, aldus Walter, die het belangrijk vindt om juist nu met elkaar te herdenken, omdat het door de oorlog in Oekraïne dichtbij komt.
Als dienstplichtig marinier van 18 jaar oud werd Walter uitgezonden naar het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Wanneer Walter terugdenkt aan deze periode gaat het ook over het contact met het thuisfront. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat het thuisfront tegenwoordig meer contact kan hebben met militairen die met een missie bezig zijn aan de andere kant van de wereld..

Doos met brieven

“Wij ontvingen alleen luchtpost, die je pas na een lange tijd kon lezen. Middenin de jungle van Nieuw-Guinea kan je helaas niet zomaar brieven ontvangen. Je merkt pas wat je hebt gemist wanneer je na twee jaar thuiskomt. Ik heb nog steeds een doos staan met 70 brieven van mijn vader, moeder en mijn zussen. Daarvan heb ik er maar enkele gelezen.”
Daardoor weet Walter waarom het zo belangrijk is dat het thuisfront goed wordt opgevangen wanneer een militair word uitgezonden. “Hen bij elkaar brengen, zodat ook zij met elkaar kunnen praten. Zo weet de veteraan ook dat het thuis goed gaat en dat zij op steun kunnen rekenen.”

Herdenken op 4 mei

Van huis uit heeft Walter gemerkt hoe belangrijk het is om elk jaar op 4 mei te herdenken. “Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ik geboren ben tijdens de oorlog. Bij ons thuis was 4 mei altijd het moment om stil te staan bij de slachtoffers.” Mede daardoor is hij er trots op dat hij dit jaar in de erecouloir staat. “Ook om te laten zien dat we met elkaar denken aan alle narigheid en de gevolgen van alle oorlogen. Juist nu is dat zo belangrijk, omdat het door de Oekraïne zo dichtbij komt. Dat is naast de deur.”

Gevoel van waardering

Walter vindt het belangrijk dat er tijdens de herdenking veteranen op de Dam staan. “Het is een afspiegeling van waar al deze mannen en vrouwen in de wereld naartoe zijn gegaan. De maatschappij mag zien wat zij voor hun vaderland hebben gedaan.” Door samen met veteranen te herdenken, krijgen zij een gezicht. “Hopelijk worden zij daardoor nog meer gewaardeerd.”
Uit ervaring weet Walter dat veteranen het gevoel van waardering ook krijgen. “Ik loop elk jaar mee tijdens de Veteranendag in Den Haag. Het is geweldig om daar met zoveel veteranen te lopen. Het is indrukwekkend dat toeschouwers speciaal voor ons komen en drie kwartier lang applaudisseren. Dan voel je op een ongelooflijke manier die waardering.”

Anjerconcert Raalte

Peter Walter is van 1960 tot 1962 uitgezonden geweest naar Nieuw-Guinea. Oorspronkelijk komt hij uit Den Haag, tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Raalte. Ook hier is hij actief als veteraan. Hij organiseert op 2 juni 2023 een Anjerconcert voor alle veteranen uit de gemeente Raalte, die het evenement samen met hun familie kunnen bijwonen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.