nieuws

Duisburg herdenkt drama Love Parade waarbij Zwollenaar om het leven kwam

Slachtoffers Love Parade herdacht in Duisburg
Slachtoffers Love Parade herdacht in Duisburg
In Duisburg zijn de slachtoffers herdacht van het drama tijdens de Love Parade, vandaag vijf jaar geleden. Tijdens het festival in de Duitse stad kwamen 21 mensen om het leven, onder wie de 22-jarige Jan Willem van Helsdingen uit Zwolle. Hij was het enige Nederlandse slachtoffer.
Vijf jaar geleden ging het mis tijdens het dancefestival toen er bij een tunnel naar het concertterrein paniek uitbrak. In de ontstane chaos werden mensen verdrukt en vertrapt.

'Liefde houdt nooit op'

Op de plek waar het misging zijn gisteren kaarsjes aangestoken om slachtoffers te herdenken tijdens de 'nacht van de 1000 lichtjes'. Ook is een nieuw monument onthuld met in zeven talen de tekst 'liefde houdt nooit op'. Het zijn de zeven talen van de landen waar de 21 dodelijke slachtoffers vandaan kwamen.
Bij de herdenking waren ook de ouders van de Zwolse Jan Willem aanwezig. Zij komen elk jaar met de ouders van de andere slachtoffers samen bij de tunnel. "Het is altijd bijzonder om hier te zijn", zegt zijn moeder tegen NOS-verslaggever Martijn van der Zande die met de ouders mee ging.

Hoe kon dit gebeuren?

"Je kan je bijna niet voorstellen hoe dat geweest is. Zoveel mensen op zo'n kleine plek. Wat ik altijd doe, is hier naar boven kijken. Omdat ik denk, dat ga je doen. Als je hier staat en je kan geen kant meer op dan ga je naar boven kijken. Dus dan zie je datgene wat hij ook gezien heeft. En misschien wel gedacht heeft: hoe kom ik hier ooit uit?"
Het drama op 24 juli 2010 betekende het einde van de Love Parade, het dancefestival is daarna niet meer georganiseerd. Of er mensen schuld hebben aan het drama is nog niet bepaald. De ouders van Jan Willem hopen dat er ooit nog duidelijkheid komt over hoe het zo fout heeft kunnen gaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.