Nieuws

Varkenshoudster Nieske heeft een unieke stal: ieder varken een eigen bungalow

Nieske  Neimeijer bij haar nieuwe open varkensstal
Nieske Neimeijer bij haar nieuwe open varkensstal © RTV Oost\Chantal Everaardt
Als varken een eigen bungalow hebben, met veel ruimte, stro en een apart deel waar de biggetjes veilig kunnen liggen. Op de biologische varkenshouderij van de familie Neimeijer in Heino kan het in de nieuwe kraamstal.
Nieske Neimeijer laat trots haar 'bungalows' zien waar de zeug met haar biggen samen verblijft. De hokjes staan in een soort open schuur, in dit geval met een met sedum begroeid dak. Onder de ruimtes loopt een mestband. De urine en poep van de varkens wordt gescheiden, dus het is naast goed voor de dieren ook beter voor de ammoniakuitstoot.
Tekst gaat verder onder de video.
"Ik doe het hokje even voor je open. Hier achterin is het biggennest, daar kan de moeder niet bijkomen. De zeug is dus apart van de biggen, maar er zit een doorgang in. De biggen kunnen dus altijd naar de zeug. Ik kan het ook afsluiten als ik bijvoorbeeld de biggen moet behandelen. In het hokje is het voorste deel het terrein van de zeug. In de vrije uitloop voor de bungalow kan ik bijvoorbeeld prima bij haar komen en laat ze meer toe. In het hokje is ze wat meer beschermend."

Dierenwelzijn

De stal is een door de familie Neimeijer verder ontwikkeld idee van een soortgelijke stal in Duitsland. In Nederland bestaat dit niet. Op een biologische varkenshouderij hebben varkens meer ruimte en kunnen ze naar buiten. Maar voor Nieske was dit toch nog wat hokkerig.
"Ik ervaar hier een enorme vrijheid, het is zo open. Heerlijk om te werken, voor mij past dit bij meer dierenwelzijn. En als ik de vrijheid al ervaar, dan zal een varken het ook zo voelen. Het is jammer dat de ondergrond van beton is, maar voor echt buiten lopen - zoals in Engeland - heb je veel meer grond nodig. Bovendien slopen varkens alles. Dan is je grond zo omgeploegd."
De biggen blijven een aantal weken in de nieuwe stal en gaan daarna door naar de vleesvarkensstal. Doordat de stal open is en de biggen uit verschillende nesten elkaar kunnen zien en aanraken door de spijlen heen, verwacht boerin Nieske dat ze later als ze in de vleesvarkensstal komen minder vechten. "Dit heeft ons jaren gekost, van biologisch naar dit moment. Misschien dat over tien jaar de vleesvarkensstal ook zo open wordt. Ik zou dat best willen, als het allemaal kan."

Toekomst?

Of dit type stal haalbaar is voor de varkenshouderij weet Nieske niet. "Wij krijgen een biologische prijs voor ons vlees, al is deze stal niet heel duur om te bouwen. Het kost wel meer ruimte, dus is minder efficiënt. Voor biologische boeren kan het misschien de toekomst zijn. Maar het moet bij je passen. Zowel de boerin als de dieren moesten even wennen."
De varkens krijgen te maken met alle weersomstandigheden. Dus ook kou en warmte die minder goed te reguleren zijn dan in een dichte stal. "In de bungalows houdt de zeug de biggen wel warm, het stro helpt daarbij ook en we kunnen de ruimte met flappen afsluiten. Het is nog geen winter, maar ik denk doordat de dieren vanaf het begin gewend zijn om buiten te verblijven het wel goed gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.