nieuws

Wespenseizoen in volle gang: niet meppen, kalmte kan je redden

Wat moeten we met die wespen?
Wat moeten we met die wespen?
Je kunt er niet omheen; of je nu buiten zit te eten of op een terrasje zit, overal zijn wespen. En dat is knap vervelend, zeker als je allergisch bent voor de beestjes. Wat kun je er tegen doen? Wij vroegen het een ongediertebestrijder en allergoloog.
Volgens Rein Jonker, ongediertebestrijder, kun je er weinig aan doen. In augustus en september is een wespennest het grootst en hebben de wespen veel glucose nodig. Dat zit vooral in zoet eten en drinken.

Op zoek naar suiker

Bij de start van het wespennest hebben de wespen veel eiwitten nodig en vangen ze vooral vliegen. Maar naarmate het nest groter wordt is er meer suiker nodig.
Wespen halen dat uit zoetigheid in de omgeving. Dus ook uit jouw eten en drinken.
Het enige wat je tegen de wespen kunt doen, is zorgen dat ze die zoetigheid niet van jouw bord of uit je glas halen, maar dat er ergens anders in de tuin of op het terras een plek is waar ze suiker kunnen vinden. Een wespenval met ranja of bier werkt dan het beste.
Daarnaast kun je je glas afdekken en goed opletten waar de beestjes zijn. Zorg dat ze niet bekneld raken, want dan gaan ze steken.

Niet meppen

En als zo'n beestje dan bij je in de buurt komt, wat moet je dan doen? Jonker zegt dat je absoluut niet moet gaan slaan en wapperen.
De wespen zijn alleen maar aan het aftasten en als je ze even hun gang laat gaan, gaan ze vanzelf weer weg. Kalmte kan je redden.

Wespen en bijen

Jonker zegt dat het afslachten van wespen niet erg is. Ze eten wel wat vliegen, maar verder voegen ze weinig toe aan het ecosysteem.
En een nest heeft zo'n 2000-5000 individuen, dus een paar meer of minder maakt niet zoveel uit.
Bijen daarentegen zijn stukken belangrijker. Die worden ook alleen maar afgemaakt als het risico voor de omgeving heel groot is. Bijen moet je dus vooral laten vliegen, wespen mag je afmaken.

Allergie

Voor mensen met een allergie voor wespen is een wespenplaag extra vervelend. Toch is er volgens allergoloog Ossekoppele van het ZGT in Hengelo weinig aan te doen. "Het belangrijkste is om niet gestoken te worden.
Verder kunnen mensen beter geen felgekleurde kleding dragen en moeten ze oppassen met geuren die ruiken naar bloemen.
Bij kinderen is het verstandig om ze uit een afgesloten beker met een rietje te laten drinken zodat er geen geuren vrijkomen. Of dat ze alleen binnen drinken."

Verschil tussen allergie en reactie

Hoewel er heel veel wespen zijn, zijn er bij het allergiecentrum in Hengelo nog niet veel extra meldingen binnengekomen.
"Nu het wespenseizoen is begonnen, komen er wel meer meldingen binnen, maar het is nog niet erger dan andere jaren", vertelt Ossekoppele. "Er zit wel een duidelijk verschil in mensen die allergisch zijn of alleen een lokale reactie hebben."
Stel je wordt in je vinger geprikt en je hebt drie dagen een dikke arm, dan spreken wij over een forse lokale reactie. Zit daarentegen je hele lichaam onder bulten en heb je bijvoorbeeld last van benauwdheid, duizeligheid, misselijkheid of hartkloppingen, dan spreek je pas over een allergie. Deze mensen moeten ook altijd een adrenaline noodpen bij zich dragen."

Therapie om te genezen

Voor mensen die met een allergie kampen is het mogelijk om van de allergie af te komen. Via immunotheraptie krijgen mensen onder streng toezicht van artsen meerdere keren wespengif ingespoten. Een behandeling duurt drie tot vijf jaar. "Zo'n 80 tot 90 procent van de mensen is daarna van de allergie af", zegt Ossekoppele.
Wat doe jij tegen de wespen? Laat het ons zien!
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.