nieuws

Honderden bezoekers keken vannacht sterrenregen bij sterrenwacht in Lattrop

Het was lange tijd spannend maar de bewolking loste op en de vallende sterren waren vannacht volop te zien in de provincie. Ook bij De Cosmos sterrenwacht in Lattrop kwamen honderden bezoekers het bijzondere fenomeen bekijken.
De sterrenwacht in Lattrop had er ook dit jaar weer een feestje van gemaakt. De avond begon met een multimediapresentatie over vallende sterren. De bezoekers konden daarna vanaf het observatieterras naar de sterrenregen kijken. Op het hoogtepunt waren tientallen vallende sterren per uur te zien. Doordat het nieuwe maan was waren de sterren extra goed te zien dit jaar.

Doordat de Perseïden in de vakantie valt was het extra druk. De sterrenwacht in Lattrop houdt deze zomer regelmatig 'sterrenkijk avonden'. Arnold Tukkers van De Cosmos:"Hoe donkerder de plek hoe meer je ziet. Maar ook al begin je net met kijken, als je een paar hebt gezien ben je al tevreden, hebben wij gemerkt".

Stof en gruis van komeet

Ieder jaar in de nacht van 12 op 13 augustus is het hoogtepunt van de Perseïden te zien, mits het onbewolkt is. De sterrenregen is een zwerm stof en gruis van de komeet Swift-Tuttle. Als deze deeltjes langs de aarde scheren nemen wij ze waar als vallende sterren. Het wordt ook wel de nacht van de Perseïden genoemd naar het sterrenbeeld Perseus waaruit de sterren lijken te vallen.
Voor wie de sterrenregen gemist heeft kan ook de komende nachten nog vallende sterren zien, mits er geen wolken zijn.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.