nieuws

Grote archeologische operatie in Kampen van start: de berging van de Kogge

De bergingsoperatie van de IJsselkogge in Kampen is begonnen. Het is een spannende en bijzondere archeologische operatie voor de omgeving. De middeleeuwse kogge kan waarschijnlijk nog bijna helemaal in oorspronkelijke staat worden geborgen.
Ter hoogte van de Koggewerf wordt deze week begonnen met de bouw van een drijvend werkplatform. Naar verwachting is de kogge in december gelicht. Dan wordt de kogge per schip naar Lelystad vervoerd. Een team van internationale deskundigen bepaalt dan wat er met de kogge gaat gebeuren.

Kogge werd in 2012 gevonden

De gemeente Kampen en de Koggewerf verwachten met de Kogge een toeristische attractie van formaat te hebben, maar voor een tentoonstelling is veel geld nodig. Ze doen daarbij een beroep op de regio, zegt Claudi Groot Koerkamp van IJsseldelta promotie. Er is overleg met diverse partijen om te kijken of een permanente tentoonstelling in Kampen op termijn financieel haalbaar is. In ieder geval is alles erop gericht om de kogge tijdens het evenement Kerst in Oud Kampen een paar dagen zichtbaar voor de kade te leggen. Daarna gaat het middeleeuwse schip voor drie jaar naar de onderzoeks- en conserveringsplek in Lelystad.
De kogge werd een paar jaar geleden gevonden door een sonarboot. Sindsdien worden plannen gemaakt om het schip te bergen, omdat de IJssel bij Kampen moet worden uitgebaggerd.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.