nieuws

Officier van justitie afwezig: behandeling Enschedese moordzaak uitgesteld

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Met strakke gezichten, zo zaten vanmorgen de drie rechters in zaal D van de Almelose rechtbank. De rechters van de meervoudige strafkamer zouden deze ochtend een pro-formazitting van de strafzaak rond de moord op Mustafa Kanat behandelen, maar dat ging niet door. De reden? Er was geen officier van justitie aanwezig en zonder diens aanwezigheid kan geen enkele strafzaak doorgaan.
Het niet doorgaan van de zaak is een grote teleurstelling voor een groot aantal nabestaanden van de in september 2014 doodgestoken man. Zij waren met medewerkers van slachtofferhulp naar de rechtbank gekomen om te vernemen hoe het staat met de behandeling van de rechtszaak. De vier mannen en vrouwen die verdacht worden van de moord waren niet naar Almelo gekomen, zij deden afstand van hun recht om te verschijnen.
"De rechtbank Almelo betreurt het gebeuren" aldus een woordvoerder, "maar verder is het aan het Openbaar Ministerie."

Afwezigheid had 'agendatechnische' reden

Volgens het Openbaar Ministerie was de officier van justitie wel bereikbaar en had hij contact met de rechtbank. De reden dat de officier van justitie er niet was, bleek 'agendatechnisch': het tijdstip van de zitting was onlangs vervroegd. De nabestaanden zijn inmiddels geïnformeerd en de zitting gaat nu morgenochtend door. Dat zal zonder de verdachten en de nabestaanden zijn.
Het was de rechters er alles om te doen om te pogen de pro-formabehandeling door te laten gaan, er was zelfs via het openbare geluidsysteem nog een oproep gedaan of er überhaupt een officier van justitie in het gebouw aanwezig was om in ieder geval de plek in te nemen in zaal D. De oproep had geen succes en er restte de rechters niets anders dan iedereen naar huis te sturen.

Zaak stond al vaker op de rol

De zaak rond de gewelddadige dood van de 25-jarige Kanat stond al vaker op de rol. De moord op de Enschedeër zou van te voren gepland zijn door zijn ex-vriendin uit Bergen op Zoom en haar moeder. Twee mannen uit België zouden de uitvoerders van de moord zijn.
Mustafa Kanat werd na een melding zwaargewond aangetroffen voor zijn flat aan de Fazantstraat in Enschede. Hij overleed niet veel later. Voor het Bewonersplatform Mekkelholt was de dood van de buurtgenoot aanleiding om een gepland buurtfeest niet door te laten gaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.