nieuws

OM wil dat oud-pastoor nog zeker twee jaar langer tbs krijgt vanwege misbruik

De rechtszaal in de rechtbank Almelo
De rechtszaal in de rechtbank Almelo
De tbs van voormalig pastoor Ron van der V. moet zeker nog twee jaar verlengd worden. Dat eiste het Openbaar Ministerie vanmiddag voor de rechtbank in Almelo. De ex-priester werd in 2012 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, nadat hij een 12-jarig jongetje uit Oldenzaal had misbruikt op een camping in Frankrijk.
Het was niet de eerste keer dat de pedofiele priester werd veroordeeld wegens zedendelicten met minderjarige jongens. De eerste signalen dat de oorspronkelijk uit het Brabantse Best afkomstige Ron van der V. aan kinderen zat kwamen in 1991. Het leidde niet tot zijn ontslag, maar de priester werd overgeplaatst door Bisschop Simonis. Van der V. had beterschap beloofd en kwam uiteindelijk in een parochie in Amersfoort terecht.

'Zaak uit zijn verband gerukt'

Daar kwamen in 2007 opnieuw meldingen van misbruik. Nadat het misbruik in Amersfoort aan het licht kwam zei Van der V. dat de zaak was opgeblazen en uit zijn verband gerukt. "Ik heb nooit iemand misbruikt. Ik heb lang geleden al te enthousiast een aantal jongens op een niet juiste manier benaderd. En ik respecteerde het als ze daar duidelijk nee tegen zeiden. Dat is fout en ik ga het niet goedpraten."

In 2012 zette het Vaticaan, op verzoek van Kardinaal Wim Eijk, de priester uit zijn ambt. Dat is de zwaarste stap die het Vaticaan kan nemen. De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.