nieuws

HEBO Zwartsluis begonnen met bergen van gevallen hijskranen in Alphen

Met een drijvende kraan op het water heeft hijsbedrijf HEBO uit Zwartsluis vanmorgen het eerste deel gehesen van één van de gevallen kranen in Alphen aan de Rijn. Begin augustus vielen twee kranen om terwijl ze op drijvende pontons stonden. Bij het ongeluk vielen geen gewonden, wel raakten zeventien panden onbewoonbaar.
De enorme klus krijgt veel publiciteit. Er wordt kritisch gekeken naar alle veiligheidsrisico's die de berging met zich meebrengt. Wiebe Bonsink van HEBO heeft de afgelopen weken veel moeten uitleggen. Zo stond hij ook in het theater van Alphen de omwonden voorlichting te geven over de manier waarop de ravage wordt opgeruimd. De schrik zit er goed in bij de omwonenden. "Hoewel er altijd een risico's  zijn bij het hijsen zei een omwonende na afloop van de voorlichting alle vertrouwen in ons te hebben dat de klus veilig geklaard wordt", zegt Bonsink.

Speciale drijvende kraan

De klus heeft wekenlange voorbereidingen gekost. Hierbij heeft HEBO onder meer samengewerkt met de TU Delft. "Hijsklussen als deze zijn zeer specialistisch, we hebben dan ook werknemers uit heel Nederland aan het werk", zegt Wiebe Bonsink van HEBO. Voor de berging gebruikt HEBO een drijvende kraan. In de straat staan twee kranen voor ondersteuning. Door de smalle straatjes is er geen ruimte om de kranen aan wal te hijsen. De delen worden op een ponton gehesen en via de Oude Rijn afgevoerd.

Livestream berging hijskranen Alphen aan de Rijn

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.