nieuws

Belangstelling voor provinciaal kampioenschap koersbal daalt

Vandaag vond in Dalfsen het Provinciale Koersbaltoernooi Overijssel plaats. Voor dit toernooi hebben zich dit jaar 56 teams ingeschreven. Dat is minder dan vorig jaar toen er nog 64 teams aan de start verschenen.
Koersbal is een sport die lijkt op Jeu de boules. Het wordt gespeeld op een mat van 8x2 meter. De ballen waarmee gerold wordt zijn niet helemaal rond en omdat het zwaartepunt niet helemaal in het midden zit rolt de bal in een boog. De van oorsprong Australische sport wordt vooral door ouderen gespeeld.

Steeds minder teams

De kampioenschappen werden voor de 23e keer gehouden. Er hadden zich teams uit 32 verschillende plaatsen uit de provincie aangemeld. De oudste deelnemer was 95 jaar en de jongste 28 jaar.
Vanwege de hoge leeftijd van de deelnemers daalt ieder jaar het aantal teams dat meedoet. In 2013 deden er nog 72 teams mee, dit jaar 56. De nieuwe aanwas van onderaf komt niet op gang, waardoor er steeds minder teams komen. Volgens wedstrijdorganisator Antoon Sibelt komt dat doordat veel ouderen minder activiteiten in verenigingsverband doen dan vroeger.

Eén jong team uit Zwolle

Er is nog wel één lichtpuntje. Er doet sinds drie jaar een jong team mee bestaande uit VMBO leraren uit Zwolle. Ze krijgen de smaak aardig te pakken en gaan dit jaar voor de wisselbeker. "We maken er een hele act van. We doen erg fanatiek mee en moedigen onzer teamgenoten flink aan. De gevestigde teams keken daar in het begin wel even van op", lacht Bas Winters van het relatief jeugdige team.
Voor ouderen is het een geweldige sport, vindt Antoon Sibelt: "Het is een binnensport, je moet goed balanceren en je bovendien goed concentreren. En bewegen is goed voor ouderen".

Uitslag

De winnaars van het toernooi waren dit jaar de Mozaïekrollers uit Lemelerveld. Zij gaan dit jaar met de wisselbeker naar huis. Op de tweede plaats is geëindigd Dante uit Ommen en de derde plaatst ging naar Werkeren uit Zwolle. In de categorie recreatief werd Team 2 uit Luttenberg eerste, Team 1 uit Luttenberg tweede en Ons Plezier uit Bathmen werd derde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.