nieuws

Geen dreigende leegstand bij MST in Enschede: 'gebouwd op de toekomst'

Interieur van nieuwbouw MST Enschede
Interieur van nieuwbouw MST Enschede
Ziekenhuis MST in Enschede dat begin volgend jaar de nieuwbouw opent, vreest niet dat het ziekenhuis te maken krijgt met leegstand. Volgens adviesbureau Arcadis is leegstand een groot probleem voor ziekenhuizen, de komende decennia. Het zou leiden tot financiële problemen.
Niet in Enschede zegt woordvoerder Siekmans van het MST. In Enschede worden begin volgend jaar de deuren geopend van een gloednieuw ziekenhuis. "Wij hebben bij de nieuwbouw rekening gehouden met de veranderende zorg." 

Meer dagbehandeling

Nederland vergrijst en het aantal chronisch zieken stijgt, maar ondanks deze stijgende zorgvraag wordt het juist stiller in de ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen herkent het probleem, schrijft het AD. ,,Het aantal patiënten dat een dagbehandeling ondergaat is toegenomen naar ruim 50 procent. Voorheen werd je sneller opgenomen. Dat is nu niet meer zo', zegt woordvoerder Wouter van der Horst van de NVZ. in de krant. 
"Daarom heeft het MST ook minder klinische bedden", reageert Siekmans op de trend dat steeds minder mensen langdurig worden opgenomen. "Wij zetten in op meer dagbehandelingen." 

Efficiënter

Arcadis-onderzoeker Patrick Barské durft op voorhand nog geen uitspraken te doen over de weebaarheid van het MST in Enschede. "Ik ben heel benieuwd wat daar gaat gebeuren. Dat willen we ook graag onderzoeken. Het gaat er om dat het ziekenhuis genoeg productie ten opzichte van de grootte van het gebouw. Ziekenhuizen moeten effficiënter gaan werken." 

Verhouding zoek

Bij veel ziekenhuizen is die verhouding structureel zoek. "Dan is het gebouw te groot en dat heeft gevolgen." In Enschede zal dat niet geval zijn, weet woordvoerder Siekmans. "Wij hebben bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis goed gekeken naar de demografische ontwikkelingen in de zorg. Volgens Siekmans zal het steeds vaker voorkomen dat patiënten 's morgens binnenkomen voor een operatie en  's avonds of de volgende dag al weer buiten staan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.