nieuws

Dinkelland boos op Rijk na aanpassen Natura 2000-plan: "Zo ga je niet met elkaar om"

Dinkelland is boos op het Rijk. Het ministerie van Economische Zaken wil enkele tientallen hectares bos planten in het gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek, terwijl de gemeente en andere betrokken al jaren werken aan andere plannen voor de natuur in het gebied. Dinkelland is door het Rijk gepasseerd, vindt wethouder Kleissen van de gemeente.Â
Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. In heel Nederland zijn zulke gebieden aangewezen, met de bedoeling belangrijke natuurwaarden te beschermen. Het stempel Natura 2000 heeft grote invloed op alle partijen in het gebied. Zo gelden er bijvoorbeeld strenge regels voor boeren. 

Al jarenlang overleg

In Dinkelland is de afgelopen jaren hard gewerkt om met alle betrokken partijen op één lijn te komen over hoe de natuur en diersoorten het beste beschermd kunnen worden. Het steekt wethouder Kleissen dat het Rijk daar nu doorheen fietst.
"In het gebied was veel wantrouwen. We hadden nu net die weerstand weggenomen en alle neuzen dezelfde kant op. En dan komt ineens het Rijk uit de bosjes."

Stikstof verminderen

Volgens het ministerie van Economische Zaken moet de hoeveelheid stikstof in het gebied omlaag en is daarom besloten extra bos aan te planten. Allemaal in het belang van bijvoorbeeld de kamsalamander, boomkikker en zeggekorfslak die in het gebied leven.
Maar daar werd al aan gewerkt, zegt wethouder Kleissen. "Wij willen aan de slag in dit gebied en goede dingen doen. Het Rijk frustreert dat nu."

Advertentie in de krant

Kleissen is ook niet te spreken over de manier van communiceren. "Wij moesten het vernemen vanuit de krant. Daarin stond een advertentie dat het Rijk voornemens is dit besluit te nemen. Op deze manier ga je niet met elkaar om."
De plannen van het ministerie zijn nog niet definitief. Ze liggen nog ter inzage, zoals dat heet. Dat betekent dat er ook nog bezwaar tegen gemaakt kan worden.

Zienswijze

Volgende week overlegt de gemeente Dinkelland over er inderdaad zo'n zienswijze ingediend gaat worden. Ondertussen werkt ook de provincie Overijssel achter de schermen om het plan van tafel te krijgen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.