nieuws

Toezicht op bedrijven met grote veiligheidsrisico's in Overijssel niet volgens afspraak

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle
Het toezicht op bedrijven met grote veiligheidsrisico's gebeurt in Overijssel niet volgens landelijk gemaakte afspraken. Die stevige conclusie staat in een rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland dat woensdagavond is aangeboden aan Provinciale Staten.
De provincie heeft de opdracht om toezicht te houden op risicobedrijven. Het gaat daarbij om bedrijven als Akzo Nobel Polymer Chemicals bv in Deventer en Hardix vuurwerk in Kampen. Dat zijn bedrijven waar veel gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen of worden verwerkt. Aan deze bedrijven worden bijzondere eisen gesteld om zware ongevallen te voorkomen en te beheersen.
De provincie Overijssel was tot nu toe verantwoordelijk voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving bij vijf grote risicobedrijven. Vanaf 2016 zal de provincie voor alle vijftien grote risicobedrijven verantwoordelijk worden.

Provincie is eindverantwoordelijk

De afspraak met het Rijk is dat de provincies de vergunningverlening, toezicht en handhaving onderbrengen bij een op afstand geplaatste omgevingsdiensten. Daarbij blijft de provincie wel eindverantwoordelijk, maar de uitvoering ligt in het geval van Overijssel bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).
Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt nu dat de provincie de uitvoering nog steeds grotendeels zelf uitvoert en dus niet op afstand heeft geplaatst. De Rekenkamer vindt dat zorgelijk en beveelt de provincie aan om het opdrachtgeverschap te herzien.

Gevolgen niet duidelijk
De Rekenkamer zegt niet aan te kunnen geven wat precies de gevolgen zijn van het niet juist organiseren van het toezicht op gevaarlijke bedrijven, omdat dat niet onderzocht is. In een eerste reactie laat de SP weten zich grote zorgen te maken en dat de veiligheid van omwonenden mogelijk in het geding is. De partij heeft Gedeputeerde Staten daarom direct woensdagavond om opheldering gevraagd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.