nieuws

Molukse KNIL-militairen eisen veteranenstatus tijdens bijeenkomst in Wierden

Voormalige KNIL-militairen kregen woensdag in Wierden de gelegenheid zich in te schrijven voor een veteranenpensioen. Officieel hebben deze mannen, allemaal op zeer gevorderde leeftijd, geen recht op een veteranenpensioen. Bij de overdracht van Indonesië zijn ook alle rechten van de militairen naar Indonesië overgegaan.
Zo'n 4000 tot 5000 KNIL-militairen kwamen in 1951 op dienstbevel naar Nederland, voor een periode van zes maanden. Uiteindelijk zijn de meesten hier gebleven. Bij het aanvragen van hun pensioen bleken de gegevens vaak onvindbaar. Volens Leo Reawaruw van het Moluks Platform Den Haag is dat vreemd: "Veel militairen hebben wel een onderscheiding ontvangen uit handen van koningin Wilhelmina of Juliana".

Treinkaping in 1977

De meeste militairen die in het KNIL hebben gevochten, zijn inmiddels overleden. Dat de veteranenstatus nu weer actueel is, heeft volgens Reawaruw alles te maken met de beëindiging van de treinkaping in 1977.
Voor de mariniers die destijds een einde maakten aan de gijzeling, wordt mogelijk de veteranenstatus aangevraagd. Volgens Reawaruw is de hele Molukse gemeenschap tegen: "Deze mariniers, of een aantal van hen, hebben de Molukse gijzelnemers van dichtbij geëxecuteerd. Daar komen steeds meer getuigenissen van. Zij verdienen een proces in plaats van de veteranenstatus".

'Onverteerbaar'

Dat deze mariniers dus wel in aanmerking komt voor de veteranenstatus en de KNIL-militairen niet, is volgens Reawaruw 'onverteerbaar' voor de Molukse gemeenschap. In Wierden woont de grootste gemeenschap van de eerste generatie Molukkers in Nederland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.