nieuws

Wethoudersvereniging wil fonds voor beveiliging bedreigde bestuurders

Er moet een fonds komen waarmee bestuurders in kleinere gemeenten beveiligd kunnen worden. Daarvoor pleit de Nederlandse Wethoudersvereniging. De oproep van de landelijke wethoudersvereniging komt vrijwel tegelijk met de doodsbedreiging aan het adres van burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten
RTV Oost ontving vanmorgen een brief waarin de burgemeester wordt bedreigd met de dood als de gemeente Rijssen-Holten de opvang van 150 vluchtelingen doorzet. Ook wordt met een aanslag op het gemeentehuis gedreigd.  
Door de landelijke vluchtelingenproblematiek neemt het aantal dreigementen aan het adres van lokale bestuurders toe, wat het lastig maakt om vrij besluiten te kunnen nemen, aldus de wethoudersvereniging. "We zien dat politici in het nauw gedreven worden door de huidige situatie en we trekken graag samen op met het ministerie om met elkaar te zeggen: dit accepteren we niet met elkaar, de democratie is nu echt in gevaar", zegt directeur Ton Roerig.

Fonds betekent geen discussie over beveiligingskosten

Een fonds zal de bedreigingen niet voorkomen, maar kan volgens hem wel helpen om geen discussie te krijgen over de kosten die gemaakt moeten worden ter beveiliging van lokale politici ten opzichte van andere beleidsmaatregelen.
Beveiliging van landelijke bestuurders is een taak overheid. Beveiliging van lokale bestuurders wordt lokaal of in regionaal verband geregeld. Verschil in budget kan verschil in beveiliging betekenen. Dat mag niet en daarom moet er een landelijk fonds komen waarop ook gemeenten en beroep kunnen doen. 
De overheid stelt geld beschikbaar. Gemeenten dragen naar ratio (euro per inwoner) bij, zodat er ook in de kosten gelijkheid bestaat. Het gaat om in standhouden van de democratie en dat is een taak van iedereen. De wethoudersvereniging heeft deze zaak al eerder aangekaart bij het ministerie van Binnenlandse Zaken maar vond toen geen gehoor. Opnieuw zal er een verzoek worden neergelegd bij de minister.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.