nieuws

CBP onderzoekt brief met stemadvies die Turken kregen

Turken stemmen in De Scheg in Deventer
Turken stemmen in De Scheg in Deventer
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt of de Turkse AK-partij de wet op privacy heeft overtreden met het versturen van een brief met daarin een stemadvies. Dat meldt de NOS. Turkse inwoners van Deventer hebben verontwaardigd gereageerd op de brief die ze kregen van de partij van president Erdogan.Â
Vorige week kregen Turken in Nederland een brief met daarin het verzoek op de AK-partij te stemmen. Deze week mogen de Turkse ingezetenen naar de stembus in het Deventer sportcentrum De Scheg.
Veel Deventer Turken vragen zich af hoe de partij aan hun adresgegevens komt. Dat gaat het CBP nu uitzoeken. "Je mag gegevens niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor je ze verzameld hebt. Ik moet aannemen dat deze gegevens niet direct door de AK-partij zijn verzameld", zegt voorzitter Kohnstamm van het CBP tegen de NOS.

Absolute meerderheid

Na de verkiezingen in juni, gevolgd door mislukte coalitieonderhandelingen, mogen de Turken van 21 tot en met 25 oktober in Nederland weer naar de stembus. Bij stemlocatie De Scheg in Deventer wordt grote drukte verwacht. Erdogan zal deze keer proberen de absolute meerderheid te bemachtigen, om zo niet nogmaals de onderhandelingen in te hoeven.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.