nieuws

Meer dan twintigduizend Turken verwacht in Deventer voor verkiezingen

Stemgerechtigde Turken uit het oosten van het land komen morgen opnieuw massaal naar Deventer. Daar kunnen zij in sporthal De Scheg tot en met zondag stemmen voor de parlementaire Turkse verkiezingen. Het Turkse consulaat verwacht ruim 20.000 stemmers, dat is meer dan de laatste verkiezingen in mei.
"Het is een democratisch recht, we verwachten dat elke Turk daar gebruik van maakt." Met die woorden spreekt de generaal van het consulaat Zafer Ates zijn verwachtingen uit. 64.000 Turkse Nederlanders mogen morgen stemmen. Hij hoopt op een grote opkomst in Deventer.

Extra maatregelen

Vanwege de verwachte opkomst van een groot aantal stemmers hebben De Scheg en het consulaat extra maatregelen genomen. Zo kunnen de Turken niet direct naast de sporthal parkeren, maar moeten dat doen bij een parkeerplaats naast de A1. Speciale verkeersborden wijzen de weg. Eenmaal daar aangekomen vervoert een shuttle de Turken naar de stemlocatie. Henk Reijers van de Scheg: "Dit was noodzakelijk omdat we midden in de herfstvakantie zitten en we juist nu ook veel recreanten verwachten die willen parkeren."

Wachtrij als in Disneyland

Daarnaast maakt het consulaat dit jaar ook gebruik van twee sportruimtes in De Scheg: één voor de wachtrij en één om te stemmen. De rij wachtenden kan immers zomaar Disneylandachtige afmetingen krijgen. Dit weekend moet blijken in hoe verre zo'n opstelling nodig is, dan verwacht het consulaat de meeste stemmers. Ates: "We hebben ze wel opgeroepen de eerste paar dagen te komen stemmen om een enorme drukte in het weekend te voorkomen."
Om tien uur is morgen de aftrap. Dan kunnen de eerste Turken hun stem uitbrengen. Op 1 november gaat Turkije zelf naar de stembus.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.